14 Μάιος 2019, 12:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2019, 12:00

Με μια όπερα οι Τούρκοι «γιορτάζουν» τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Με μια όπερα οι Τούρκοι «γιορτάζουν» τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    Στιγμιότυπο από τις πρόβες για την όπερα «Yeniden Doğuş» (φωτ.: εφ. «Hürriyet»)

Με την όπερα Yeniden Doğuş, που στα ελληνικά σημαίνει «αναγέννηση», οι Τούρκοι θα τιμήσουν την 100ή επέτειο από την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, δηλαδή το γεγονός που για τους Έλληνες του Πόντου σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης και πιο σκληρής φάσης της Γενοκτονίας.

Η όπερα, που είναι αφιερωμένη στη 19η Μαΐου 1919, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 16 Μαΐου στο Συνεδριακό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για μια παραγωγή της Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Σαμψούντας, και, όπως γράφει η Hürriyet, θα πρωτοπαρουσιαστεί την ημέρα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την αναχώρηση του Μουσταφά Κεμάλ από την Κωνσταντινούπολη για τη Σαμψούντα προκειμένου να ξεκινήσει «τον πόλεμο της ανεξαρτησίας». Το έργο θα παρουσιαστεί και στη Σαμψούντα στις 20 Μαΐου.

Επί σκηνής θα βρίσκονται 130 καλλιτέχνες, μουσικοί και χορευτές. Το Yeniden Doğuş «ξεκινά με τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου και περιγράφει τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη δημιουργία της Τουρκικής Δημοκρατίας», γράφει η εφημερίδα. Στο δημοσίευμα τονίζεται ακόμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής όπερας θα υπάρχει ο ρόλος του Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο θα ερμηνεύσει ο τενόρος Αλί Μουράτ Ερενγκιούλ, ένας από τους καλλιτέχνες της Κρατικής Όπερας και Μπαλέτου της Κωνσταντινούπολης.