14 Μάιος 2019, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2019, 11:41

Βλάσης Αγτζίδης: «Η ιστορική μνήμη ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη»

  • Βλάσης Αγτζίδης: «Η ιστορική μνήμη ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη»
    (Φωτ.: estia-ns.gr)

«Η ιστορική μνήμη ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη όσο είναι σήμερα» τόνισε ο ιστορικός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βλάσης Αγτζίδης σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του κόμματος με θέμα «Η επικαιρότητα της προσφυγικής μας εμπειρίας στην Ευρώπη του σήμερα», που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στην Καλαμαριά.

«Η καλή γνώση της εμπειρίας των γονιών μας και των παππούδων μας αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο στον ανερχόμενο ακροδεξιό εθνικισμό. Και αυτό ισχύει και σε εθνικό, αλλά σίγουρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Βλάσης Αγτζίδης, και συνέχισε: «Στους τελευταίους δύο παγκόσμιους πολέμους δεν ήταν μόνο τα οικονομικά συμφέροντα, ήταν και οι ιδεολογίες που νομιμοποίησαν τους πολέμους, που προκάλεσαν αυτά τα συμφέροντα».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ανέφερε ότι και οι εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι, οι βιαιότητες και οι διώξεις κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής –μέρος των οποίων αποτελεί, όπως είπε, η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού– οργανώθηκαν από μια «ακραία μιλιταριστική εθνικιστική ομάδα που κατέλαβε την εξουσία» στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη το 1908, και συστηματικά οργάνωσε «τις εθνοκαθάρσεις, με μηχανισμούς, με ιδεολογίες αποκλεισμού, με όλα αυτά που έγιναν αργότερα γνωστά».

Ο Βλ. Αγτζίδης υπογράμμισε ότι οι ιδεολογίες και οι πρακτικές της μισαλλοδοξίας, του αυταρχισμού, του εθνικισμού και των διακρίσεων εκφράστηκαν πολιτικά με διάφορες μορφές κατά τον προηγούμενο αιώνα και πυροδότησαν το ρατσισμό και το φυλετισμό, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς, με πιο αποκρουστική μορφή τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ, «ό,τι πιο ανατριχιαστικό εμφανίστηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Η απόλυτη βιομηχανοποίηση του θανάτου, μέσα από την ιδεολογικοποίηση των διαφορών των ανθρώπων» ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Βλάσης Αγτζίδης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η οποία κατά τον 20ό αι. πλήρωσε βαρύ τίμημα τόσο από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τις συνέπειες της όσο και κατά τη ναζιστική Κατοχή, με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από την πείνα, με λεηλασίες, με ολοκαυτώματα, αποτελεί υπέρτατο έγκλημα και θέατρο του παραλόγου να υπάρχουν θιασώτες του ναζισμού. «Είναι πραγματικά ακατανόητο», είπε.

«Η γνώση είναι δύναμη» ανέφερε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Ιωάννης Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι η τεκμηριωμένη παρουσίαση του Βλ. Αγτζίδη αποκάλυψε τις συνέπειες που έχουν στους λαούς ιδεολογίες που ενσπείρουν το μίσος. Υπογράμμισε ότι έχει σημασία για την ΕΕ τι πολιτικές θα αναδειχθούν μέσα από τις ευρωεκλογές, εάν αυτές θα έχουν προοδευτικό χαρακτήρα ή θα είναι πολιτικές αποκλεισμών, πολιτικές χωρίς αλληλεγγύη.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι δεν μπορούμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, εάν δεν γνωρίζουμε ιστορία, και ανέφερε ότι πρέπει, ως κοινωνία, να αντλούμε διδάγματα από την ιστορία. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισα ότι από ορισμένους στην ΕΕ υπάρχει «πλήρης αποσιώπηση ότι αυτή η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στο ιστορικό κεκτημένο της αντιφασιστικής νίκης», όπως επίσης ότι αποτέλεσμά της ήταν και το κοινωνικό κράτος. Πρόσθεσε ότι η ιστορική μνήμη και η προσπάθεια για τη δικαίωσή της αποτελεί χρέος και καθήκον για τους λαούς. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης εξήρε την παρουσίαση του Βλάση Αγτζίδη, τονίζοντας ότι τον χαροποιεί ιδιαίτερα η υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή, καθώς σε ανύποπτο χρόνο είχε αρθρογραφήσει για την επιστημονική εγκυρότητα, το έργο και το ήθος του. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο στις προσεχείς ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές να επικρατήσουν προοδευτικές λύσεις, και αυτό το μήνυμα πρέπει να μεταδοθεί «πόρτα-πόρτα» σε όλους τους πολίτες, καθώς το διακύβευμα είναι υψηλό και για την ΕΕ και για τη χώρα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δημότες της Καλαμαριάς, κ.ά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φάνης Γρηγοριάδης.