14 Μάιος 2019, 11:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2019, 11:11

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες για το σεισμό των 4,7 βαθμών στο Κατάκολο

  • Σεισμός στο ανατολικό τμήμα της Τουρκίας
    (Φωτ. αρχείου: EPA)

Το ενδεχόμενο ο χθεσινός σεισμός των 4,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ που είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου στην Ηλεία να μην ήταν ο κύριος, άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να δουν το μηχανισμό του σεισμού και το πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια σεισμική διέγερση και μια σεισμική ακολουθία με μικρά σχετικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή της χώρας με τους περισσότερους σεισμούς», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις υπόκωφες βοές που ακούν οι κάτοικοι κυρίως της δυτικής Ηλείας, ο Ευθύμιος Σώκος ανέφερε ότι ουσιαστικά πρόκειται για τα σεισμικά κύματα. «Όταν είσαι κοντά στη σεισμική εστία, όπως είναι οι κάτοικοι του Πύργου, του Κατάκολου, της Αμαλιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων, δεν αισθάνεσαι το σεισμό, αλλά ακούς τα σεισμικά κύματα, τα οποία έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα», κατέληξε.