13 Μάιος 2019, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2019, 17:28

Σοκ στην Πολωνία από ντοκιμαντέρ για σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων

  • Σοκ στην Πολωνία από ντοκιμαντέρ για σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ένα ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε το Σάββατο στο YouTube και το οποίο παρουσιάζει τις μαρτυρίες θυμάτων παιδόφιλων ιερέων έχει προκαλέσει σοκ στην Πολωνία, ενώ είχε 5 εκατομμύρια θεάσεις σε διάστημα 32 ωρών. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Τόμας Σεκίλσκι κατηγορεί την ιεραρχία της καθολικής Εκκλησίας για τη χαλαρή αντιμετώπιση των ιερέων που κατηγορούνται για παιδοφιλία, στην ουσία την απουσία κυρώσεων εναντίον τους, ενώ θέτει και το ζήτημα της έλλειψης αντίδρασης από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Με τίτλο «Απλώς μη το πείτε σε κανέναν», ένα μέρος του ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί με κρυφή κάμερα.

Πολλοί από τους ιερείς που εμφανίζονται σε αυτό, και οι οποίοι πλέον είναι πολύ ηλικιωμένοι, ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους, ενώ κάποιοι προτείνουν να δώσουν χρήματα στα θύματα.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε οκτώ μήνες μετά την ταινία Ο κλήρος, το οποίο είχε προκαλέσει σοκ στην Πολωνία (όπου η πλειονότητα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είναι καθολικοί πιστοί) καταγγέλλοντας τις αμαρτίες των ιερέων, ανάμεσα στις οποίες και η παιδοφιλία.

Δύο εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές το ντοκιμαντέρ ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και τονίζει τη στενή του σχέση με την καθολική Εκκλησία. Χωρίς να σχολιάσει άμεσα το ντοκιμαντέρ, ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι δράστες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον ανηλίκων θα τιμωρούνται αυστηρά, ακόμη κι αν πρόκειται για ιερείς ή διάσημους. Αναφέρθηκε μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει, στην περίπτωση του Ρόμαν Πολάνσκι. «Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τον ποινικό κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το έγκλημα [η παιδεραστία] θα τιμωρείται πολύ αυστηρά [...] δεν θα υπάρχει αναστολή στις ποινές, θα υπάρχουν αυστηρές ποινές, ίσως και έως και 30 χρόνια κάθειρξη», τόνισε.

Προς το παρόν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κάτω των 15 ετών τιμωρείται με έως και 12 χρόνια κάθειρξη.

Η ανακοίνωση του Κατσίνκσι έγινε εν μέσω έντασης μεταξύ των φιλελεύθερων, που πιστεύουν ότι η Εκκλησία έχει μεγάλη εξουσία στην Πολωνία, και τους συντηρητικούς, που θεωρούν ότι η καθολική πίστη είναι βασικό στοιχεία της εθνικής ταυτότητας και ότι η επιρροή της πρέπει να διαφυλαχθεί.

Την προηγούμενη Δευτέρα μια γυναίκα συνελήφθη επειδή κόλλησε αφίσες κοντά σε εκκλησία στις οποίες εμφανιζόταν η Παναγία με το φωτοστέφανό της να μοιάζει με τη σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, στα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η αντίδραση της Εκκλησίας στο ντοκιμαντέρ ήταν μετριοπαθής. «Είμαι βαθιά συγκινημένος από τα όσα είδα στην ταινία του Τόμας Σεκίλσκι. Ζητώ συγγνώμη για όλα τα τραύματα που προκάλεσαν άνθρωποι της Εκκλησίας», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Βότσιεκ Πόλακ.

Ωστόσο η Άννα Φράνκοφσκα της οργάνωσης «Have no fear», που στηρίζει θύματα κακοποίησης, κατήγγειλε ότι η καθολική Εκκλησία της Πολωνίας δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προσαχθούν οι παιδόφιλοι ιερείς στη δικαιοσύνη. «Πρόκειται για μία ακόμη συγγνώμη, μοιάζει σαν η ανακοίνωση να είχε προετοιμαστεί προτού οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας δουν το ντοκιμαντέρ», πρόσθεσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.