13 Μάιος 2019, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2019, 13:58

Η τόλμη των Ποντίων – Το μήνυμα του μητροπολίτη Παντελεήμονα για τη Γενοκτονία

  • Η τόλμη των Ποντίων – Το μήνυμα του μητροπολίτη Παντελεήμονα για τη Γενοκτονία
    (Φωτ.: Flickr / Kosmas Karagiannis)

Η Κυριακή των Μυροφόρων ήταν η χθεσινή, και στο ναό του Αγίου Δημητρίου στη Νάουσα τελέστηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» για την επέτειο των 100 ετών, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες στον Πόντο και το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας.

Ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονας στο κήρυγμά του στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της τόλμης κάνοντας αναφορές στις άγιες Μυροφόρες, στον Ιωσήφ τον από Αριμαθαίας και στον Νικόδημο.

Η τόλμη, κατά τον κ. Παντελεήμονα, είναι αυτή που χαρακτηρίζει όσους έχουν ακράδαντη τη βεβαιότητα ότι η πίστη τους είναι αληθινή, «αυτή η τόλμη που μεταποιεί τους ανθρώπους σε ήρωες και τους ήρωες σε αγίους». Αναφερόμενος στους Ποντίους σημείωσε ότι χρειάζεται τόλμη για να κρατάς για αιώνες τις Θερμοπύλες της ορθοδοξίας και του ελληνισμού μέσα σε συνθήκες δύσκολες, σε ένα περιβάλλον εχθρικό και αλλόθρησκο.


(Φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

«Και αυτή την τόλμη έδειξαν οι πατέρες μας, έδειξε ο ποντιακός ελληνισμός που κράτησε την ελληνικότητα και την πίστη του, παρά τις δοκιμασίες που υφίστατο, που προσπάθησε με κάθε τρόπο και κάθε θυσία να μείνει πιστός στα ιερά και τα όσια του γένους μας, να διαφυλάξει τις ιερές εικόνες του και πολύτιμα κειμήλια της ιστορίας του, αλλά πάνω απ’ όλα την εθνική και θρησκευτική του ταυτότητα και συνείδηση, και να τα διατηρήσει μέχρι σήμερα περνώντας διά πυρός και σιδήρου και προσφέροντας εκατόμβες νεκρών και μαρτύρων», ανέφερε.


(Φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στο μνημείο της Γενοκτονίας το παρών έδωσαν η εκπαιδευτικός Ολυμπία Κελεμουρίδου, που εκφώνησε σύντομο λόγο, η Φιλαρμονική Εταιρία Νάουσας, ο Σύλλογος «Χρυσόμαλλο Δέρας» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός». Επίσης, παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης, ο πρώην γενικός πρόξενος της Κύπρου Αντώνης Μαδρίτης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και του διοικητή της Β’ Μοίρας Καταδρομών.

Gallery
Εκδηλωσεις