13 Μάιος 2019, 12:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2019, 11:55

Οι προτάσεις της Γεννηματά για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Οι προτάσεις της Γεννηματά για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: ΚΙΝΑΛ)

Τη δέσμευση ότι θα ασχοληθεί με την προώθηση του θέματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη διεθνοποίηση του ζητήματος, ανέλαβε η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άνοιξε με την ομιλία της τη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το κόμμα την περασμένη Κυριακή με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Γεννηματά: Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονες μας. Αλλά απαιτούμε να αναγνωρίσουν την αλήθεια και να ζητήσουν μια συγγνώμη.

«Η παράταξή μας έχει συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Ήταν η δική μας παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, που με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν από 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από τη Βουλή των Ελλήνων. Και συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα διεκδικώντας τη διεθνή αναγνώριση», είπε η Φώφη Γεννηματά.


(Φωτ.: Στέφανος Τανιμανίδης)

Στην ομιλία της τόνισε ακόμα ότι σταθερή θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού μετώπου και μιας εθνικής γραμμής για τη διασφάλιση των εθνικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και σημείωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν στηριχθούμε στις ρίζες μας, σε αυτά που μας ενώνουν. Επιπλέον, ζήτησε να υπάρξουν άμεσες κινήσεις ώστε να γίνει το περιεχόμενο της 19ης Μαΐου «συνείδηση σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, και όχι μόνο».

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά είναι η ενσωμάτωση στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων ενός κεφαλαίου για την ιστορία του παρευξείνιου ελληνισμού. Από το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να παροτρύνει τους φορείς των ΟΤΑ να κάνουν ενημερωτικές ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, και από το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για την προβολή των ιστορικών γεγονότων και για την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Πόντου. «Και βέβαια να φροντίσει ώστε τα κειμήλια της ιστορικής μνήμης της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, που φυλάσσονται από το αντίστοιχο τουρκικό υπουργείο σε αποθήκες, να τοποθετηθούν μέσα στο ίδιο το ιερό μνημείο που χρόνια τώρα λειτουργεί ως μουσείο», πρόσθεσε.


(Φωτ.: Facebook / Αρετή Τελωνιάτη-Γιαννακοπούλου)

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά υπήρξε και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να υπάρξουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Η δική μας Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην ιστορική αλήθεια, δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει την καταπάτηση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, την γενοκτονία και τον θάνατο», τόνισε. Από τον δε ΟΗΕ ζήτησε να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, όπως έχει κάνει με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και με το Ολοκαύτωμα.

Φώφη Γεννηματά: Ανακοινώνω τη σύσταση επιτροπής του ΚΙΝΑΛ με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των ποντιακών οργανώσεων.

Στην εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων το ιστορικό πλαίσιο παρουσιάστηκε από τον στρατηγό, ιστορικό και συγγραφέα Χάρη Τσιρκινίδη, ο Λάζος Τερζάς απήγγειλε το ποίημα «Πόντος! Εν’ άστρον φωτεινόν», ενώ ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης έλαβε και αυτός το λόγο. Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» παρουσίασε το χορό σέρρα, ενώ η πρόεδρός του Σοφία Σαββίδου ήταν η αφηγήτρια. Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ Κασσιανή Τανιμανίδου.

Εκδηλωσεις