13 Μάιος 2019, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2019, 11:40

Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Επισκοπή Νάουσας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)

  • Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στην Επισκοπή Νάουσας για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής Νάουσας)

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η Επισκοπή Νάουσας υποδέχτηκε το Σάββατο 11 Μαΐου την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Σε κλίμα έντονης συγκίνησης οι πιστοί της περιοχής προσήλθαν στην κεντρική πλατεία της Επισκοπής Νάουσας προκειμένου να παρευρεθούν στην υποδοχή ενός μεγάλου ιστορικού συμβόλου του ποντιακού ελληνισμού.

Η πρωτοβουλία άνηκε στην Εύξεινο Λέσχη Επισκοπής Νάουσας προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Λίγο μετά τις 19:30, στην πλατεία της περιοχής έγινε η υποδοχή της εικόνας, και με πομπή πιστών κατευθύνθηκε στον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Επισκοπής. Το ιερό κειμήλιο κρατούσαν στα χέρια τους δύο μέλη της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία.

Το επόμενο πρωί πραγματοποιήθηκε στο ναό μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και ακολούθησε ομιλία της γενικής γραμματέως του σωματείου, Παναγιώτας Νίκου. Αργότερα κατευθύνθηκαν όλοι στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο βρίσκεται στο χώρο του κτηρίου της Κοινότητας Επισκοπής Νάουσας. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από επισήμους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας Επισκοπής Νάουσας με ομιλία του εκπρόσωπου της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Μπεντρός Χαλατζιάν.