12 Μάιος 2019, 19:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 20:03

Σκόπια: Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον Στέβο Πενταρόφσκι

  • Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων πρότεινε ο Πενταρόφσκι
    Ο Στέβο Πενταρόφσκι (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε συνάντηση νωρίτερα στα Σκόπια με τον Στέβο Πενταρόφσκι, μετά την τελετή ορκωμοσίας του δεύτερου. Ο Γ. Κατρούγκαλος μετέφερε στον νέο πρόεδρο της χώρας τις ευχές της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας για αίσια και επιτυχή άσκηση των καθηκόντων του στο νέο, θετικό, όπως το χαρακτήρισε, κλίμα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών και συμβάλει στη σταθερότητα όλων των χωρών της περιοχής.

Στην τελετή της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή της χώρας, ο νέος πρόεδρος σημείωσε ότι προτεραιότητά του θα αποτελέσει η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο Στέβο Πενταρόφσκι τόνισε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγονται προοπτικές για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθειά της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επίσης συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην οποία εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην τελετή ορκωμοσίας του Στέβο Πενταρόφσκι παραβρέθηκαν ακόμη οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεβ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σίρτζαν Νταρμάνοβιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί. Ο 56χρονος Στέβο Πενταρόφσκι διαδέχτηκε στο αξίωμα του προέδρου της χώρας τον Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος για δύο θητείες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Φραγκόπουλος.