12 Μάιος 2019, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 19:27

Υπουργείο Εξωτερικών: Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της

  • Διάβημα Αθήνας στον Τούρκο πρέσβη για τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού 2
    Άποψη του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για αβάσιμες διεκδικήσεις που δεν έχουν κανένα έρεισμα στο διεθνές Δίκαιο κάνει λόγο η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς και ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ, αλλά και ότι «προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θαλάσσης, ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η επίκληση απαράδεκτων και αβάσιμων διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τη συνοχή της Συμμαχίας. Παρόμοιες διεκδικήσεις δεν έχουν κανένα έρεισμα στο διεθνές Δίκαιο και έχουν απαντηθεί καταλλήλως και επανειλημμένως.

Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά και αδιαμφισβήτητα από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, από την οποία ωστόσο η Τουρκία, ως μη συμβαλλόμενο μέρος, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα.

Εξάλλου, επί τη βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ και έναντι οιουδήποτε να απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για τη νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Περαιτέρω, η Τουρκία προβάλλει εξίσου αβάσιμους ισχυρισμούς ως προς τη θεσμική λειτουργία του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή των δραστηριοτήτων του στο Αιγαίο, την ανάπτυξη των οποίων αδικαιολογήτως παρακωλύει.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το αρ. 1 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, αλλά και το αρ. 2 παρ. 4 της Χάρτας των ΗΕ και να απέχει πλήρως από κάθε απειλή χρήσης βίας ή παράνομες μονομερείς ενέργειες. Προϋπόθεση της σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή μας παραμένει η απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θαλάσσης, ως αυτό ισχύει και όχι ως επιθυμεί αυθαίρετα να το ερμηνεύει η Τουρκία, μόνη σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο και μόνο μπορεί και πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος».