12 Μάιος 2019, 18:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 18:59

Κωνσταντινούπολη: Αποσύρεται ο υποψήφιος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς

  • Τουρκία: Μείωση δημοτικότητας του AKP και του κυβερνητικού εταίρου του
    (Φωτ.: EPA / STR)

Ο Μουάμαρ Αϊντίν, υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να ευνοήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, νικητή των εκλογών του Μαρτίου. «Από σήμερα δεν είμαι πλέον υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης με το DSP (σ.σ. το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς)», έγραψε στο Twitter ο Μουάμαρ Αϊντίν.

Η νίκη του Ιμάμογλου σηματοδότησε την πρώτη φορά μέσα σε 25 χρόνια που το κόμμα του Ερντογάν ή τα παλαιότερα από αυτό ισλαμιστικά κόμματα δεν κερδίζουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ανακηρύχθηκε δήμαρχος τον περασμένο μήνα, επικρατώντας επί του πρώην πρωθυπουργού και υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος Γιλντιρίμ, έπειτα από εβδομάδες έντονης διαμάχης σχετικά με το αποτέλεσμα και από τη διεξαγωγή μερικής επανακαταμέτρησης των ψήφων.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν και το κόμμα του κήρυξαν άκυρες τις εκλογές μιλώντας για εκλογικές παρατυπίες. Η Ανώτερη Εκλογική Επιτροπή έκρινε τη Δευτέρα ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εκ νέου στις 23 Ιουνίου. Ο Αϊντίν χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της Επιτροπής, ενώ στις εκλογές της 31ης Μαρτίου συγκέντρωσε περισσότερες από 30.000 ψήφους.

Δεν είναι σαφές αν οι ψηφοφόροι του DSP θα στηρίξουν τον Ιμάμογλου στις νέες εκλογές τον Ιούνιο, αν και τα δύο κόμματα έχουν κοσμική εκλογική βάση. Ωστόσο, πολλά μικρά κόμματα έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα τον στηρίξουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απόφαση για ακύρωση των εκλογών. Σύμφωνα με το δίκτυο NTV, το DSP ανακοίνωσε ότι δεν θα κατεβάσει αντικαταστάτη υποψήφιο τον Ιούνιο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΑΡ.ΜΙ.