12 Μάιος 2019, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 13:45

Αρχιερατικό συλλείτουργο για τη «χελιδόνα του Πόντου» Οσία Σοφία (φωτο)

  •  Αρχιερατικό συλλείτουργο για τη «χελιδόνα του Πόντου» Οσία Σοφία (φωτο)

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου τιμήθηκε και φέτος (6/5) με λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο η Οσία Σοφία της Κλεισούρας, η σύγχρονη Μυροφόρος του ευλογημένου Μοναστηριού της Παναγίας της Κλεισούρας. Εκατοντάδες πιστοί από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και από όλη την Ελλάδα κατέφθασαν προκειμένου ευλαβικά να καταθέσουν τις προσευχές τους στην ταπεινή μα φωτισμένη ασκήτρια, η «χελιδόνα του Πόντου» που δάμασε την ανθρώπινη σάρκα επί 48 ολόκληρα χρόνια.

Των πανηγυρικών ακολουθιών προέστη ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιου και Καστορίας Σεραφείμ, αλλά και πολλών ιερέων και των διακόνων. Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Δράμας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου, στο λαμπροφόρο μήνυμα αυτής, αλλά και στα ιερά λείψανα, τα οποία αποτελούν ζωντανή απόδειξη της Αναστάσεως του Κυρίου, αφού δεν προκαλούν την ανατριχίλα του θανάτου, αλλά την χαρά και την ελπίδα της Αναστάσεως. Τέτοια ιερά λείψανα έχουμε την τιμή και σήμερα να προσκυνούμε, εδώ στην Μονή της Κλεισούρας, τα ιερά λείψανα της Ποντίας Οσίας Σοφίας, συμπλήρωσε.

Μετά την ευλόγηση του περίτεχνου κολλύβου, ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία μέχρι τον τάφο της Αγίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις λατρευτικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους και τα μέλη ποντιακών συλλόγων από όπου καταγόταν η Οσία.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς.
Gallery