12 Μάιος 2019, 13:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 13:09

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να είναι αποστρατικοποιημένα

  • Τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου να είναι αποστρατικοποιημένα

Για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Απαντώντας ουσιαστικά στον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Ευάγγελο Αποστολάκη, που είχαν αναφερθεί στη στάση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι τόνισε ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιοτικοποιημένα.

Πρόσθεσε δε ότι ακόμη και τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε να κάνουν ασκήσεις, ούτε να επισκέπτονται ή να ανεφοδιάζονται από τα εν λόγω νησιά. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή, όπως προσπαθεί να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά εκμεταλλευόμενη τις συνθήκες.

Η τουρκική διπλωματία κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο, επιμένοντας έτσι σε ένα κρεσέντο προκλητικότητας που έχει αναπτύξει εδώ και καιρό η Άγκυρα. Τέλος η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή.