11 Μάιος 2019, 17:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2019, 17:57

Θεσσαλονίκη: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του διεθνούς συνέδριου για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

  • Θεσσαλονίκη: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του διεθνούς συνέδριου για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    Εικόνα από την επίσημη έναρξη του συνεδρίου της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή εγκαινίων του διεθνούς επιστημονικού συνέδριου «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)». Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές από 15 χώρες του κόσμου: Ελλάδα, Τουρκία, Αρμενία, Ισραήλ, Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ιταλία, Καναδά, Ινδία, Σουηδία, ΗΠΑ.

Στην τελετή εγκαινίων του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμούς η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ Αριάδνη Στογιαννίδου, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Μαυροσκούφης, η πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου.

Κύριοι εισηγητές του συνεδρίου ήταν αξιόλογοι ειδικοί στα ζητήματα της Γενοκτονίας: ο καθηγητής του Κέντρου Στράσλερ μελέτης ολοκαυτώματος και γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασσαχουσέτης Τανέρ Ακσάμ και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ρίτσαρντ Χοβανισιάν. Επιπλέον, τις εισηγήσεις τους παρουσίασαν ο επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας, διδάκτωρ Νεώτερης Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης.

Σε διάστημα τριών ημερών θα πραγματοποιηθούν έντεκα συνεδρίες. Γλώσσες εργασίας του συνεδρίου θα είναι η ελληνική και η αγγλική. Επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου, στην οποία θα προβάλλεται σε ζωντανή σύνδεση όλο το συνέδριο: http://ottomangenocides.com. Διοργανώτρια του επιστημονικού φόρουμ είναι η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

  • Φωτογραφίες: Hellenes of Black Sea Region.