11 Μάιος 2019, 13:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2019, 13:10

Ολοκληρώθηκε ο 3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων

 • Ολοκληρώθηκε ο 3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 3ος Κύκλος Συζητήσεων Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας, με τη συμμετοχή φοιτητών από όλους τους Ποντιακούς Φοιτητικούς Συλλόγους της χώρας.

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Από το έγκλημα χωρίς όνομα στο χρέος της μνήμης: 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου (1919-2019)».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αθανασιάδης Θεωνάς, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας Φλώρινας Ιωάννης Παπαδόπουλος, η αντιδήμαρχος του δήμου Φλώρινας Όλγα Μούσιου-Μυλωνά και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας Αναστάσιος Αντωνιάδης.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ταγματάρχης Ευάγγελος Δήμτσας, εκπρόσωπος του 1ου Συντάγματος Πεζικού Φλώρινας, ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Φλώρινας, η ταμίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Ελένη Κυριακίδου-Βασιλειάδου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματίων Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου Θεόδωρος Λαζαρίδης.

Ο πρώτος από τους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Ηλίας Πετρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας & αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις σκέψεις, στους προβληματισμούς και στην προοπτική των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό.

Ακολούθησε η ομιλία του Δημητρίου Κούρτη, δικηγόρου και υποψήφιου διδάκτορα Διεθνούς Δικαίου Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Το νομικό καθεστώς του εγκλήματος της Γενοκτονίας πριν την υιοθέτηση της Σύμβασης της 9ης Δεκεμβρίου 1948: Το έγκλημα των εγκλημάτων στο εθιμικό Διεθνές Δίκαιο». Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον αντιπρόεδρο του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μελετών Γενοκτονιών Παναγιώτη Διαμάντη, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ηγετική φυσιογνωμία των φοιτητών στο παρόν και στο μέλλον.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθου και είναι το πρώτο μνημείο Γενοκτονίας που κατασκευάστηκε στον ελλαδικό χώρο. Στο μνημείο έγινε τρισάγιο από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Αθανασιάδη Θεωνά και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας Αναστάσιος Αντωνιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ των συλλόγων στο αμφιθέατρο της κατασκήνωσης, με επίκεντρο τη λειτουργία και τις δράσεις κάθε συλλόγου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους, ενώ παράλληλα ακούστηκαν προτάσεις για τη διοργάνωση κοινών δράσεων.

Η Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας προσέφερε φιλοξενία στις κατασκηνώσεις της το τριήμερο 19-21 Απριλίου, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας παραχώρησε το Αμφιθέατρο, ενώ σημαντική ήταν η συνολική προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Φλώρινας, καθώς και των χορηγών επικοινωνίας, που εκτός από το pontos-news.gr ήταν οι: ΕΡΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΕΡΤ3, trapezounta.gr, Ράδιο Ακρίτες του Πόντου, Εύξεινος Πόντος, e-pontos.gr, Livemedia, Ελεύθερο Βήμα Φλώρινας, neaflorina.gr, Φλωρινιώτικα Νέα.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση των παρακάτω Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων:

 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Βόλου «Οι Αργοναύτες»
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Νομού Λάρισας «Το Ρόδαφνον»
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Π.Ε. Κοζάνης
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Ξάνθης
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος «Οι Ακρίτες»
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Τ.Ε.Ι Καβάλας
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Φλώρινας «Η παράδοση»
 • Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς «Οι Ακρίτες»
 • Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής