10 Μάιος 2019, 20:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 19:35

Τι θα συμβολίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα

  • Τι θα συμβολίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Δράμα
    Η αρχική μακέτα του Μνημείου Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Δράμα (φωτ.: Πρωινός Τύπος)

Ως ένα τρίπτυχο, με ανάγλυφες παραστάσεις, που θα «διηγείται» την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, χαρακτηρίζει το μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της Δράμας, ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης. Ο Πρωινός Τύπος επικοινώνησε με τον καλλιτέχνη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σύντομα το μνημείο θα στηθεί στη βάση του. «Πρόκειται για ένα αρκετά συμβολικό έργο. Η αριστερή παράσταση είναι αφιερωμένη στην προσφυγιά, όπου οι Πόντιοι φεύγουν από τα πάτρια εδάφη, και πίσω τους θα είναι η Παναγία Σουμελά, την οποία αποχαιρετούν, ενώ θα φαίνεται η πορεία των Ποντίων στην προσφυγιά», εξηγεί ο Γ. Κικώτης.

Συνεχίζει λέγοντας πως η δεξιά παράσταση του μνημείου θα απεικονίζει διαφορετικές καταστάσεις. «Εκεί θα φαίνονται χωριά και εκκλησίες που καίγονται, οι πρόσφυγες στο δρόμο, και στην εικόνα θα εμφανίζεται ένας Πόντιος αγωνιστής σε ένα βράχο να βλέπει όλη την καταστροφή». Όσον αφορά την κεντρική παράσταση, απεικονίζεται μια μάνα με ένα παιδί στην αγκαλιά. «Στο αρχικό σχέδιο, η μάνα κρατούσε ένα νεκρό παιδί. Στην πορεία όμως το άλλαξα με ένα ζωντανό παιδί, για να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί οι Πόντιοι συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας κάνει το παιδί να βλέπει μπροστά, ενώ η μάνα βλέπει την καταστροφή πίσω της. Το παιδί στην αγκαλιά, σημαίνει ότι η ζωή συνεχίζεται», συμπληρώνει ο γλύπτης. Το μνημείο είναι εξ ολοκλήρου έμπνευση του ιδίου, όπως σημειώνει ο Πρωινός Τύπος στην ηλεκτρονική του έκδοση, και δημιουργήθηκε μετά από αίτημα των Ποντίων της Δράμας.

Όπως αναφέρει ο Γ. Κικώτης, «το μνημείο περιλαμβάνει πρωτότυπα πράγματα» που ο ίδιος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στη δουλειά του, αλλά δεν θέλει να τα δημοσιοποιήσει μέχρι τα αποκαλυπτήρια (πιθανότατα θα γίνουν την 19η Μαΐου). Υπογραμμίζει ότι το μνημείο «αποτελεί στο σύνολό του ένα σύμβολο και το ένα κομμάτι συμπληρώνει το άλλο. Πρόκειται για ένα τρίπτυχο που διηγείται όλη την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ενώ στο κεντρικό τμήμα θα αναγράφεται με μπρούτζινα γράμματα η φράση: "Δικαίωμα στη Μνήμη 353.000 ψυχές"».

Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Δράμας υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα των ποντιακών σωματείων της περιοχής, καθώς ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή και την ανέγερση του μνημείου, το οποίο θα στηθεί –όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του ο Πρωινός Τύπος– στον δημοτικό κήπο, μπροστά από τον πάλαι ποτέ θερινό κινηματογράφο «Αλέξανδρος», επί της οδού Πατρ. Διονυσίου που είναι μια από τις κεντρικότερες εισόδους και εξόδους της πόλης. Στο σημείο όπου θα στηθεί το μνημείο της Γενοκτονίας βρισκόταν το γλυπτό με την ουρά μιας φάλαινας, έργο του γλύπτη Α. Μπαϊρακτάρη από το 2002, το οποίο μετακινήθηκε μερικά μέτρα παραπάνω.


(Φωτ. αρχείου: Facebook / Γιώργος Κικώτης Γλύπτης)

Ο Γ. Κικώτης γεννήθηκε το 1968 στην Άλμα Άτα του Καζακστάν. Αποφοίτησε με άριστα από τη Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών στο τμήμα γλυπτικής της Άλμα Άτα. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Στρόγκανοφ της Μόσχας. Αποφοίτησε με άριστα το 2010 την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης όπου διατηρεί δικό του εργαστήριο γλυπτικής. Εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη δημόσια εκπαίδευση. Η σύζυγός του είναι Δραμινή στην καταγωγή. Τα έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ, Γεωργία, Καζακστάν και Αυστραλία.