11 Μάιος 2019, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2019, 16:19

«Ελευθέρια 2019» και με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • «Ελευθέρια 2019» και με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Το Μνημείο Αγωνιστών του Πόντου που βρίσκεται στο Πάρκο «Αργώ» της Αλεξανδρούπολης (φωτ.: reportal.gr)

Στο πρόγραμμα των «Ελευθερίων 2019», των μεγάλων εορταστικών εκδηλώσεων που γίνονται κάθε χρόνο στην Αλεξανδρούπολη για την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό το 1920, εντάσσονται φέτος και οι εκδηλώσεις των ποντιακών συλλόγων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Έτσι, από τις 13 έως τις 19 Μαΐου στο Νομαρχείο θα υπάρχει μια έκθεση με κειμήλια, φωτογραφίες και πίνακες.

Η παρέλαση για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης θα γίνει την Τρίτη στις 12:00, ενώ στο λιμάνι της πόλης στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί η κορυφαία εκδήλωση των «Ελευθερίων», η αναπαράσταση της έλευσης της εικόνας της Παναγίας της Τριφώτισσας από την Αίνο.

Την Τετάρτη στις 19:30 στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κρήτης» του Νομαρχείου ο εθνομουσικολόγος Παναγιώτης Στουπιάδης θα δώσει διάλεξη για την ηχοτροπία και τα ηχοχρώματα σε Εύξεινο Πόντο και Εγγύς Ανατολή. Η εκδήλωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Στην ίδια αίθουσα, την Παρασκευή στις 19:00 θα φιλοξενηθεί ο π. Αθανάσιος Γραμμένος για μια ομιλία για την προσωπικότητα και το όραμα του πρώτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Γερβασίου, ο οποίος καταγόταν από την Αργυρούπολη του Πόντου. Η εκδήλωση αυτή είναι υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης.


Πατήστε πάνω για την αφίσα σε υψηλότερη ανάλυση

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων θα κορυφωθούν το Σάββατο 18 Μαΐου. Στις 10:30 μπροστά από το δημαρχείο εθελοντές αιμοδότες θα δώσουν αίμα. Στις 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο ο γεωστρατηγικός αναλυτής, συγγραφέας και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης θα μιλήσει για τα 100 χρόνια από την αποβίβαση του Κεμάλ στη μαρτυρική Αμισό, σε μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης που θα ολοκληρωθεί με ένα μουσικό ταξίδι στη Μικρά Ασία από το Μουσικό Γυμνάσιο.

Στις 21:00 από το Δημοτικό Θέατρο θα ξεκινήσει λαμπαδηφορία που θα καταλήξει στο Μνημείο Αγωνιστών του Πόντου που βρίσκεται στο Πάρκο «Αργώ».

Το πρωί της Κυριακής δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγωνιστών του Πόντου.

  • Τις εκδηλώσεις στηρίζουν: ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Ν. Έβρου «Αλέξιος Κομνηνός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αετοχωρίου «Η Σάντα», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρικού «Ακρίτες Κομνηνοί», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεύκων «Οι Ρίζες», ο Πολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Φερών «Παναγία Σουμελά» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Χηλής «Ο Άγιος Γεώργιος».