10 Μάιος 2019, 17:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 17:23

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων η 24η Απριλίου στη Γαλλία – Επιστολή Μακρόν σε Σαρκισιάν

  • Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων η 24η Απριλίου στη Γαλλία – Επιστολή Μακρόν σε Σαρκισιάν
    Ο Εμανουέλ Μακρόν (φωτ. αρχείου: EPA / Yoan Valat)

Σε επιστολή που απέστειλε στον Αρμένιο πρόεδρο Αρμέν Σαρκισιάν, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την απόφασή του να ορίσει την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γαλλία. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα το γραφείο Τύπου της αρμενικής Προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι οι επίσημες εκδηλώσεις θα γίνονται κάθε χρόνο αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Απρίλη. Θυμίζουμε ότι η δήλωση του Γάλλου προέδρου στις αρχές του περασμένου Φλεβάρη, μπροστά σε μέλη της αρμενικής κοινότητας της Γαλλίας ότι το Παρίσι θα ορίσει την 24η Απριλίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων» είχε προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη κλονισμένες γαλλοτουρκικές σχέσεις,

Ο Μακρόν σημείωσε ότι η Γαλλία συνεχίζει τον αγώνα στο πλευρό της Αρμενίας, στο όνομα της δικαιοσύνης και της αλήθειας.

«Είναι καθήκον μας απέναντι στην Αρμενία και τον αρμενικό λαό, καθώς και προς όλους εκείνους που διασώθηκαν, όπως και τους πρόσφυγες που η Γαλλία δέχθηκε στο έδαφός της με ανοιχτές αγκάλες και οι απόγονοι των οποίων έχτισαν την ιστορία της χώρας μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι για να χτιστεί ένα κοινό πεπρωμένο, πρέπει κάποιος να είναι σε θέση να κοιτάξει ανοικτά το παρελθόν, να τιμά τη μνήμη των νεκρών και να σέβεται τη μνήμη των ζωντανών. «Αυτή είναι η πεποίθησή μου, και γνωρίζω ότι και η Αρμενία την συμμερίζεται. Είμαστε δίπλα σας τη στιγμή της μνήμης, δίπλα σας επίσης και για το καλό του μέλλοντος της Αρμενίας –τώρα, ενώ δημιουργείται μια νέα σελίδα του μέλλοντος της χώρας, η οποία θα πρέπει να γίνει η σελίδα της ειρήνης και της ευημερίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο Μακρόν. Πρόσθεσε ότι η Γαλλία και η Αρμενία είναι υπερήφανοι για τη φιλία τους και γεμάτοι αυτοπεποίθηση για το μέλλον.

Η Γενοκτονία των Αρμενίων είναι η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με Αρμένιους και πολλούς άλλους ιστορικούς, περίπου 1.500.000 Αρμένιοι εξοντώθηκαν σε μια συστηματική «εκστρατεία» της τουρκικής κυβέρνησης που ξεκίνησε από το 1915. Η Τουρκία το αρνείται εδώ και δεκαετίες. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από δεκάδες χώρες. Η πρώτη ήταν η Ουρουγουάη το 1965. Άλλα έθνη είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Κύπρος, ο Λίβανος, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, 49 Πολιτείες των ΗΠΑ. Έχει αναγνωριστεί επίσης από το Βατικανό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

  • Πηγή: arka.am