10 Μάιος 2019, 17:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 16:48

Total και ENI επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ

  • Total και ENI επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ
    (Φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ενεργειακοί κολοσσοί Total και ΕΝΙ σχεδιάζουν την επέκταση της παρουσίας τους, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές από τη Λευκωσία. Η γαλλική εταιρεία αναμένεται να συνεργαστεί με την ιταλική στο οικόπεδο 7, και η σύμπραξή τους δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα οικόπεδα, κατά τις ίδιες πηγές.

Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επαφές με πολιτικούς παράγοντες και στελέχη της Total στο Παρίσι.

Ερωτηθείς σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7, ο Νίκος Αναστασιάδης αρκέστηκε να πει ότι «οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

Το οικόπεδο 7, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αναμένεται να βρεθεί αρκετά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μέρος του ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της και δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από την δύναμη διεθνών ενεργειακών εταιρειών», δήλωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.