10 Μάιος 2019, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μάιος 2019, 11:35

Καθυστέρηση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο – Πού οφείλεται

  • Καθυστέρηση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο – Πού οφείλεται
    Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Παναγία Σουμελά, τον Οκτώβριο του 2018 (φωτ.: haber61.net)

Μπορεί ο στόχος των τουρκικών Αρχών να ήταν οι πρώτοι επισκέπτες μετά τις εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης να μπουν στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο στις 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες πάνε μία εβδομάδα πίσω τα σχέδια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού Αλί Αϊβάζογλου είπε τελικά τα «εγκαίνια» θα γίνουν το Σάββατο 25 Μαΐου.

Και πάλι, όμως, όπως γνωρίζουμε με στοιχεία που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι Τούρκοι, το μοναστικό συγκρότημα, που από το 2000 βρίσκεται στην προσωρινή λίστα της UNESCO με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν θα είναι εξολοκλήρου επισκέψιμο. Ο υπουργός Τουρισμού Μεχμέτ Νουρί Ερσόι έχει δηλώσει ότι σε αυτή τη φάση προσβάσιμο θα είναι μόνο ένα τμήμα του.

Από τις 25 Μαΐου, συνεπώς, κάποιος θα μπορεί να επισκέπτεται τον κήπο, ωστόσο μέχρι στιγμής θεωρείται εξαιρετικά πιθανό τον Δεκαπενταύγουστο να γίνει και η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου τον Οκτώβριο του 2018 οπότε και ξεναγήθηκε στην ιερά μονή.

Η Παναγία Σουμελά, που θεωρείται ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νομού Τραπεζούντας, παραμένει κλειστή για εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης από τον Σεπτέμβριο του 2015, με τους βράχους που «απειλούσαν» το μνημείο να αποδεικνύονται η μεγαλύτερη πρόκληση.


Το βίντεο του τουρκικού οργανισμού Τουρισμού που «προμοτάρει» το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά