11 Μάιος 2019, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάιος 2019, 20:58

Ροχαλητό: Ο βραδινός εφιάλτης

  • Ροχαλητό: Ο βραδινός εφιάλτης
    (Φωτ.: flickr.com / Neil Moralee)

Το ροχαλητό είναι μια ενοχλητική κατάσταση η οποία μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Καταρχήν οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες και η συχνότητά του αυξάνει στις ηλικίες 50 έως 60 ετών.

Όταν κάποιος κοιμάται μόνος, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζει ότι ροχαλίζει.

Όταν όμως έχει κοιμηθεί τουλάχιστον επτά ώρες, αισθάνεται κουρασμένος την επόμενη ημέρα και αυτό συμβαίνει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο μήνες), ενώ έχει φυσιολογικό ύπνο, τότε θα πρέπει να ελέγξει εάν ροχαλίζει.

Η παχυσαρκία αποτελεί ίσως την κυριότερη αιτία εμφάνισης του ροχαλητού. Τα άτομα με υπερβολικό βάρος έχουν ογκώδεις ιστούς στην περιοχή του λαιμού, φαινόμενο που εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αέρα, προκαλεί δονήσεις στο εσωτερικό του στόματος και ευνοεί τον υπερβολικό θόρυβο. Αλλά και το κάπνισμα, η λήψη αλκοόλ, ηρεμιστικών και αντιισταμινικών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει ή και να επιδεινώσει την κατάσταση. Ένας ακόμα παράγοντας είναι η χρόνια αποφρακτική ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από κρυώματα ή αλλεργίες καθώς και ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης.

Τέλος, αμυγδαλές και κρεατάκια, αλλά και το στραβό ρινικό διάφραγμα, είναι κάποιες από τις αιτίες του προβλήματος.

Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα σημαντικό είναι να κάνετε πιο φυσιολογική καθημερινότητα. Για παράδειγμα, να αποφεύγετε τη χρήση αλκοόλ και φαρμάκων που ελαττώνουν την αναπνοή, όπως υπνωτικά και ηρεμιστικά. Σημαντικό είναι να προσαρμόζετε την κατανάλωση του φαγητού πριν από τον ύπνο, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς το χρόνο (ποτέ δύο με τρεις ώρες πριν από τον ύπνο). Αλλά και η άσκηση μπορεί να επηρεάσει το ροχαλητό, καθώς μπορεί να ελαττώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ροχαλητού και άπνοιας.

Σημαντική είναι και η ρουτίνα στον ύπνο, δηλαδή να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ περίπου την ίδια ώρα.

Οποιαδήποτε αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό (ΩΡΛ, πνευμονολόγο), διότι και αυτά με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Τέλος, αν πρόκειται για μόνιμο πρόβλημα, θα πρέπει ο γιατρός να σας ενημερώσει για το πόσο μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις εν λόγω λύσεις και πότε θα χρειαστεί επέμβαση.

  • Πηγή: iatronet.gr.