10 Μάιος 2019, 16:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 15:42

100 φανάρια θα φωτίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης ξημερώματα 19ης Μαΐου, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • 100 φανάρια θα φωτίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης ξημερώματα 19ης Μαΐου, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: pixabay.com)

Πολλές θα είναι οι δράσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Από την Τετάρτη 15 έως τις 19 Μαΐου θα στηθεί περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους με σκοπό να ενημερωθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. «Πολλά θεματικά κομμάτια έχουν προστεθεί φέτος στο περίπτερό μας, ώστε ο κόσμος που θα μας τιμήσει με την παρουσία του να έχει σφαιρική εικόνα για τη Γενοκτονία» ανέφερε στο pontos-news.gr η συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, Μαρία Ασλανίδου.

Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου 100 φανάρια θα φωτίσουν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, ως ελάχιστος φόρος τιμής στα 353.000 θύματα.

Την πρώτη μέρα λειτουργίας του περιπτέρου (ώρα 18:00 στην πλατεία Αριστοτέλους) θα διοργανωθεί μια πολύ πρωτότυπη δράση συμβολικού χαρακτήρα. «Με τα σώματά μας, όλοι μαζί ο ένας δίπλα στον άλλον, θα δημιουργήσουμε το γράμμα "G" στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Καλούμε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως καταγωγής, να στηρίξει τη μεγάλη αυτή δράση μας στέλνοντας μήνυμα πρόληψης και αποτροπής του εγκλήματος της Γενοκτονίας» τονίζει στο pontos-news.gr η Μ. Ασλανίδου.

Ακόμα το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν είναι ανακοινώσιμο γιατί κλείνουν κάποιες εκκρεμότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Μαΐου (ώρα 21:00) θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους της Βασιλικής Τσανακτσίδου Genocide – A true story. Το Σάββατο 18 Μαΐου (πρωί και μεσημέρι) θα διεξαχθούν δράσεις για παιδιά πολιτιστικών-ποντιακών συλλόγων αλλά και απλών περαστικών, και στις 00:01, θα λάβει χώρα η εκδήλωση «Ξημερώνει 19η Μαΐου» όπου 100 φανάρια θα απελευθερωθούν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη μνήμη των θυμάτων.

Την Κυριακή 19 Μαΐου, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας θα δώσει δυναμικό παρών στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ελένη Κάλλη