10 Μάιος 2019, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 10:26

Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη

  • Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας – Τι έγινε στην επίσημη έναρξη
    Η υπουργός Πολιτισμού κατά την τελετή έναρξης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Από τη Θεσσαλονίκη, και από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, έγινε η επίσημη έναρξη του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, η συμφωνία για την ανακήρυξη του οποίου επήλθε κατά τις συνομιλίες που είχαν Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2018.

Μυρσίνη Ζορμπά: Λογοτεχνία και γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες Ελλάδας-Ρωσίας.

Την εκτίμηση ότι η λογοτεχνία και η γλώσσα βάζουν τα θεμέλια για πολύ σημαντικές μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών διατύπωσε με δηλώσεις της στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε συγγραφείς, μεταφράσεις, βιβλία. Η λογοτεχνία είναι αυτή που αποκαλύπτει τις πραγματικές πτυχές των κοινωνιών μας, επομένως είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι θα έχουμε την ευκαιρία αυτόν το χρόνο να κάνουμε συναντήσεις, συζητήσεις, να μπορέσουμε να διαβάσουμε όσο γίνεται περισσότερα βιβλία» υπογράμμισε η υπουργός. «Επίσης, το επίπεδο της γλώσσας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει, διότι η αμοιβαία γνώση των γλωσσών ανοίγει πολύ μεγάλα πεδία συνεργασιών και είναι πολύ σημαντικό, επίσης, για την κατανόηση και τη φιλία των λαών» τόνισε.

Η Μ. Ζορμπά τόνισε ότι οι κλασικοί Ρώσοι συγγραφείς, όπως ο Ντοστογιέφσκι και ο Τολστόι, ήταν για πολλές δεκαετίες βασική παιδεία της χώρας μας, και «από εκεί μάθαμε να εκτιμούμε τα πάθη των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης τόνισε ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας ξεκινά την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την ολοκλήρωση του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, «ενός πολέμου στον οποίο συνασπιστήκαμε και πολεμήσαμε πολλοί λαοί, ιδιαίτερα οι δύο αυτοί λαοί για να ηττηθεί ο ναζισμός και ο φασισμός στην Ευρώπη». Όπως είπε, «αυτό το μήνυμα 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία».

Παράλληλα, στάθηκε στο γεγονός ότι το Έτος ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, που ήταν η αφετηρία του Κύριλλου και του Μεθόδιου, οι οποίοι διέδωσαν στον σλαβικό κόσμο το κυριλλικό αλφάβητο.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι εκδηλώσεις γίνονται πριν από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική εθνεγερσία, το 2021, και θα δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθεί και το κομμάτι εκείνο της ρωσικής λογοτεχνίας που υποστήριξε τους αγώνες της Ελλάδας για την ελευθερία.

Την πεποίθηση ότι το Έτος Γλώσσας και Λογοτεχνίας θα δώσει καινούργια ώθηση για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας εξέφρασε ο πρώτος υφυπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας, Γκριγκόρι Τρουμπνικόφ .

Επισήμανε ότι στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου συμμετέχουν περισσότερα ρωσικά πανεπιστήμια και ιδρύματα, έτσι ώστε να αναδειχθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της επιστήμης και της παιδείας. «Και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από τους αξιωματούχους, αλλά και γενικότερα από τους κατοίκους των δύο χωρών, σίγουρα η συνεργασία και τα αποτελέσματα θα αυξηθούν ραγδαία στα επόμενα χρόνια», σημείωσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.