10 Μάιος 2019, 12:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 10:49

Ύστατη έκκληση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για κοινή εκδήλωση μνήμης τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη

  • Ύστατη έκκληση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη για κοινή εκδήλωση μνήμης τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης απευθύνει έκκληση στον οργανωμένο ποντιακό χώρο την ύστατη στιγμή να προσπεράσουν τυχόν διαφωνίες και να τιμήσουν μαζί ενωμένοι τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων και τους 353.000 αδικοχαμένους προγόνους τους. Το pontos-news.gr ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή, ο οποίος επισήμανε πως η άποψή του για το θέμα αντικατοπτρίζεται με ακρίβεια σε ό,τι έχει γράψει στην ανάρτησή του στο facebook.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κωνσταντίνου Φωτιάδη:

Αγαπητοί μου συμπατριώτες, Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη. Πέστε μου επίσης έναν λόγο που στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύουμε να μην τιμήσουμε τους 353.000 νεκρούς μας όλοι μαζί; Ύστατη έκκληση. Ανακωχή. Παραμερίστε για μία ημέρα, αφιερώνοντάς την στους αδικοχαμένους νεκρούς, όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες με τους αντιπάλους τους, για να θάψουν τα εκατέρωθεν θύματα. Διαφορετικά, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες. Θα μας κυνηγούν οι Καπετανίδης, Ακριτίδης, Κωφίδης, ο Ευκλείδης, ο Κοτζά Αναστάς και οι χιλιάδες αθώοι δολοφονημένοι και εξόριστοι της γης του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Μπαίνω μπροστά σε αυτήν την πρωτοβουλία, αποδεχόμενος ο ίδιος προσωπικά όλες τις ευθύνες, όλες τις αρνητικές συνέπειες και όλες τις εκατέρωθεν δικαιολογίες και τα παράπονα των διοικούντων τις Ομοσπονδίες μας, για να προλάβω το ανοσιούργημα της διάσπασης. Οι νεκροί μας ζητάν δικαίωση. Η Γενοκτονία είναι εδώ μπροστά μας, το παρελθόν μας είναι παρόν και το μέλλον μάς κλείνει το μάτι. Η ώρα έφτασε.

Από την Κύπρο ο Βάσος Λυσαρίδης μάς συμβουλεύει ότι πιο οδυνηρή και από τη μεγαλύτερη τραγωδία είναι η απάθεια στην αντιμετώπισή της και η αδράνεια των παθόντων και των επιγόνων. Γι' αυτό δικαιούμαι μαζί του να ανακράξω:

Καταραμένοι να παραμείνουμε στην αδιάστατη αιωνιότητα, αν ξεχάσουμε τις κραυγές των νηπίων, τους ρόγχους των απαγχονισμένων και τις πατημασιές των πεταλωμένων, των ανίκητο πόνο των βιασθέντων.

Είναι η πρώτη ανοιχτή καταγγελία μου απέναντι στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, γιατί πιστεύω ότι οι μικροεγωισμοί και οι άλλες ανούσιες δικαιολογίες δεν έχουν θέση τη ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΑ της τιμής των νεκρών μας με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων. Σταθείτε στο ύψος σας, γιατί διαφορετικά δεν έχετε λόγο ύπαρξης μετά την 19η Μαΐου 2019.