10 Μάιος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 23:51

Lucy Wills: 131 χρόνια από τη γέννηση της σημαντικής αιματολόγου (βίντεο)

Τη σπουδαία αιματολόγο Lucy Wills τιμά η Google με το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 131 χρόνια από τη γέννησή της. Η Lucy Wills γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1888 και το όνομά της πέρασε στην ιστορία χάρη στη δουλειά της για τη μακροκυτταρική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μακροκυτταρική αναιμία χαρακτηρίζεται από αύξηση του μέσου μεγέθους στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές της δεκαετίας του ’30 η Wills εργάστηκε στην Ινδία και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που δεν τρέφονταν σωστά ήταν ιδιαιτέρως επιρρεπείς στον συγκεκριμένο τύπο αναιμίας, όπως και τα παιδιά τους.

Επίσης, διαπίστωσε ότι αυτό δεν συνέβαινε στις περιπτώσεις που η διατροφή των εγκύων περιλάμβανε λαχανικά και ότι η αναιμία κατά την εγκυμοσύνη, όπως και η συχνότητα ανωμαλιών του κεντρικού νευρικού συστήματος των νεογέννητων, υποχωρούσαν με τη χορήγηση υδατικών εκχυλισμάτων λαχανικών, κυρίως από σπανάκι και φασόλια, που είναι πλούσια σε σίδηρο.

Η παρατήρηση αυτή οδήγησε στον εντοπισμό της υπεύθυνης ουσίας για όλα αυτά, η οποία δεν ήταν άλλη από το φολικό ή φυλλικό οξύ, το οποίο άλλαξε την προγεννητική φροντίδα σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού τις τελευταίες δεκαετίες συνιστάται σε όλες τις εγκύους.