9 Μάιος 2019, 21:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 21:51

Τουσκ: Η ΕΕ ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας (βίντεο)

  • Τουσκ: Η ΕΕ ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου – Παράνομες οι ενέργειες της Τουρκίας (βίντεο)
    Ο Ντόναλντ Τουσκ με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Ρουμανία.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομου Προδρόμου για τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, «υπήρξε θετική αντιμετώπιση από τους εταίρους στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και καθολική τοποθέτηση αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παράνομων επεμβάσεων τόσο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όσο και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και με την αντιπρόεδρο Φεντερίκα Μογκερίνι.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Νίκος Αναστασιάδης είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Τι δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε την ανάγκη να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία από την πλευρά της ΕΕ, προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, υπογράμμισε ότι στήριξε απόλυτα τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο από κοινού ανέδειξαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

«Συζητήσαμε για το μέλλον της Ευρώπης που περνά μέσα από τη ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη, ελκυστική προς τους πολίτες της, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Ωστόσο, η Ευρώπη δεν θα διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο αν δεν αναβαθμίσει τη διεθνή και γεωπολιτική της παρουσία και αν δεν διασφαλίζει το διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της», είπε σημειώνοντας ότι το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, καθώς η ΕΕ γεωπολιτικό και ενεργειακό συμφέρον να διασφαλίσει τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαστε όλοι Κύπριοι»
Το πνεύμα Γιούνκερ, που δήλωσε «σήμερα είμαι Κύπριος», υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή. Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα μέτρα κατά της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές έλεγαν συμφωνώντας με τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ένα είδος μέτρων μπορεί να είναι οι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που σχετίζονται με την εταιρεία και εμπλέκονται στις ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το άλλο έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, τον διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης, τον διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία.

Τέλος, σε σχέση με τις ισχυρές χώρες που συνεργάζονται επενδυτικά με την Τουρκία, έγιναν επαφές από τους Αλ. Τσίπρα και Ν. Αναστασιάδη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ήταν θετικοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή. Είναι μια πολύ λεπτή περίοδος που δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης δεν πρέπει, όπως λένε οι Κύπριοι, να παρασυρθούμε σε αυτή την κατεύθυνση που θέλουν οι Τούρκοι.

Εξάλλου, έκτακτη σύνοδο κορυφής θα διεξαγάγουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 28 Μαΐου, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο Αυστριακός πρωθυπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών για την προετοιμασία των υποψηφιοτήτων για βασικές θέσεις της ΕΕ. «Στις 28 Μαΐου καλώ τους 28 ηγέτες να ξεκινήσουμε τη διαδικασία διορισμών», τόνισε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σπύρος Γκουτζάνης.