9 Μάιος 2019, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 20:32

Νέος αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος

  • Νέος αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος
    (Φωτ.: neakriti.gr)

Τον επίσκοπο Χριστουπόλεως Μακάριο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως νέο αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και μάλιστα παμψηφεί. Ο επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος (Γρινιεζάκης) γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1973. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Master of Sacred Theology), στην Ιστορία της Επιστήμης (Master of Arts) και στη Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (Master of Bioethics).

Το 2002 υπέβαλε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό τον τίτλο «Κλωνοποίηση: Θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ενδεχόμεναι συνέπειες αυτής» και αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Ιατρικής με τον βαθμό «άριστα». Από το 2003 διδάσκει στην Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, ενώ διετέλεσε επισκέπτης καθηγητής διαφόρων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών.

Τον Μάιο 2015 εξελέγη πρώτος κοσμήτωρ του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας. Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Οκτωβρίου 1993, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 25 Ιουνίου 1997, προεχειρίσθη δε σε αρχιμανδρίτη την 23η Απριλίου 1998, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008 η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Επίσης, υπηρέτησε σε πολλές επιτελικές θέσεις στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μέχρι και την εκλογή του σε επίσκοπο, ενώ ίδρυσε και διευθύνει την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία το 2009 τον όρισε μέλος στην Πανορθόδοξο Επιτροπή Βιοηθικής.

Στις 27 Απριλίου 2015 εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου επίσκοπος Χριστουπόλεως αναλαμβάνοντας τα υπό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Μεγάλης Εκκλησίας καθήκοντα στην Εκκλησία της Εσθονίας, προκειμένου να οργανώσει το θεολογικό και κατηχητικό έργο της. Μετείχε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, το 2016, ως σύμβουλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.