10 Μάιος 2019, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάιος 2019, 15:41

Ιδρύεται Κέντρο Ποντιακών Ερευνών της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ – Οι στόχοι του

  • Έναρξη χειμερινού εξαμήνου στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ
    (Φωτ.: pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

Με δύο σπουδαία γεγονότα συνδέει το ΑΠΘ τη 12η Μαΐου 2019, την τελετή εγκαινίων του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας και την ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ που αποτελεί μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών. Και τα δύο αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 19:00, στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, μετά τη λήξη του συνεδρίου «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)», της Έδρας Ποντιακών Σπουδών (10-12 Μαΐου στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής).

Το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας που περιλαμβάνει χάρτες, βιβλία του 19ου και του 20ού αιώνα, καθώς και αρχειακό και φωτογραφικό υλικό από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

Το πολύτιμο υλικό του αναμένεται να ικανοποιήσει τις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες όχι μόνο των καθηγητών και των φοιτητών της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών, αλλά και όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Τα τεκμήρια φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Επιστημονικού Αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, που δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Το υπό ίδρυση Κέντρο Ποντιακών Ερευνών αποτελεί μετεξέλιξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών θα στεγάσει το ερευνητικό έργο της και θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένο μαζί της.

Κύριοι στόχοι του Κέντρου είναι η διεκδίκηση μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον ποντιακό ελληνισμό, η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, η διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, καθώς και η επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό και τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου.

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ12
ΜΑΙΟΣ
2019