9 Μάιος 2019, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2019, 22:23

Οι εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ σε Αθήνα και Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Οι εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ σε Αθήνα και Πειραιά για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Μοναδικό στιγμιότυπο στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη το 2018 (φωτ.: Κώστας Τζουμερκιώτης)

Με σκοπό να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων μας, φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποιεί εκδηλώσεις μνήμης σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, την πλατεία Συντάγματος και το Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά.

Στο pontos-news.gr μίλησε σχετικά η αντιπρόεδρος της ΠΟΕ Αθηνά Σωτηριάδου, αποκαλύπτοντας το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Παμποντιακής στο Νομό Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Μαΐου (ώρα 20:30), στο Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά, ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά, διοργανώνει ένα μουσικό αφηγηματικό δρώμενο τιμής και μνήμης στα θύματα της Γενοκτονίας με τίτλο: «100 χρόνια ανέσπερες μνήμες: Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Τα κείμενα της εκδήλωσης και τη σκηνοθεσία του δρώμενου έχει αναλάβει ο Ηλίας Υφαντίδης. Θα ακολουθήσει η ολονυχτία στο ενημερωτικό περίπτερο της ΕΠΟΝΑ, στην πλατεία Συντάγματος.

Ανήμερα της 19ης Μαΐου, διοργανώνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της ΠΟΕ. Στις 08:00 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ποντίων θα τελεστεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών (ώρα 17:30) και με πορεία όλοι θα κατευθυνθούν στην πλατεία Συντάγματος.

Αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους Πόντιους Εύζωνες και φέτος
Εκεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (ώρα 19:00) θα γίνει η αλλαγή της προεδρικής φρουράς με Πόντιους Εύζωνες προς απόδοση τιμών στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αφού ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων, στο βήμα θα ανεβεί ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης συγγραφέας και αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Αργότερα θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο και θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει με την πορεία προς την τουρκική πρεσβεία και την επίδοση του ψηφίσματος.