9 Μάιος 2019, 11:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 10:35

Νέο θερμό επεισόδιο στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας

  • Νέο θερμό επεισόδιο στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας
    Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ δεν φαίνεται να δίνουν σύντομα τέλος στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας (φωτ.: EPA)

Σε κλίμα μεγάλης έντασης συναντώνται σήμερα και αύριο στην Ουάσινγκτον οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία με το εμπόριο. Όμως, όσο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη ανταλλάσσουν απειλές για νέα μέτρα προστατευτισμού, τόσο πιο αβέβαιη γίνεται η έκβαση των συνομιλιών.

Αυτός ο γύρος διαπραγματεύσεων μέχρι πριν από λίγες ημέρες παρουσιαζόταν ως ο τελευταίος πριν από τη Σύνοδο στην οποία οι δύο χώρες θα επικύρωναν μια ιστορική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ πλέον διατείνεται ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε σε ό,τι αφορά βασικές του δεσμεύσεις. Εμφανώς εκνευρισμένος ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι από αύριο θα τεθεί ξανά σε ισχύ η αύξηση των τελωνειακών δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων, που είχε «παγώσει» στις αρχές Ιανουαρίου. «Θ’ αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας. Η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Το Πεκίνο, από τη μεριά του, αν και δεν ακύρωσε το ταξίδι των διαπραγματευτών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λίου Χε, στενό συνεργάτη του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, εντούτοις δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να υπαναχωρήσει, ακόμα και αν όντως οι δασμοί αυξηθούν από το 10% στο 25% πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το λάβουμε τα απαραίτητα αντίμετρα», διεμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος του  κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μεταξύ άλλων, έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι εάν παραταθεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα τότε το οικονομικό σοκ θα επηρεάσει και άλλες χώρες. Άλλωστε, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την ύφεση του 2008 τροφοδοτήθηκε από τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.