9 Μάιος 2019, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 09:33

Στην Κίνα ανακαλύφθηκε μικροσκοπικός δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας

  • Στην Κίνα ανακαλύφθηκε μικροσκοπικός δεινόσαυρος με φτερά νυχτερίδας
    Δεινόσαυρος-νυχτερίδα Αμποπτέρυξ (πηγή: Min Wang / Chinese Academy of Sciences)

Κινέζοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στα βορειοανατολικά της χώρας έναν μικρόσωμο δεινόσαυρο, ο οποίος πετούσε με φτερά σαν αυτά της νυχτερίδας. Ο δεινόσαυρος, που έμοιαζε με ιπτάμενο σκίουρο και ονομάσθηκε Αμποπτέρυξ (Ambopteryx longibrachium), έζησε πριν 163 εκατ. χρόνια, είχε μήκος μόνο 32 εκ. και βάρος περίπου 300 γρ. – όπως αναφέρεται, ήταν λίγο μεγαλύτερος από κίσσα.

Οι δεινόσαυροι…. πειραματίστηκαν με το πέταγμα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων πουλιών, πριν από περίπου 150 εκατ. χρόνια.

Ο Αμποπτέρυξ, ο οποίος αποτέλεσε ένα πρώιμο βραχύβιο «πείραμα» στην εξέλιξη της πτήσης και της εμφάνισης των πουλιών, είναι ο δεύτερος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί με μεμβρανώδεις φτερούγες, μετά τον Γι Τσι (σημαίνει «παράξενη φτερούγα»), που έζησε 2-3 εκατ. χρόνια αργότερα. Αντίθετα με τα πουλιά, ο μικροσκοπικός δεινόσαυρος διέθετε μεμβρανώδεις φτερούγες που έμοιαζαν με εκείνες των πτερόσαυρων, των ιπτάμενων ερπετών που εμφανίστηκαν πριν 230 εκατ. χρόνια, καθώς και των νυχτερίδων, των ιπτάμενων θηλαστικών που έκαναν την εμφάνιση τους πριν 50 εκατ. χρόνια.

Είναι άγνωστο πόσο καλά μπορούσε να πετάει ο Αμποπτέρυξ, ο οποίος μάλλον περνούσε τον περισσότερο χρόνο του πάνω στα δέντρα ή πετώντας από το ένα στο άλλο. Πάντως το καλοδιατηρημένο απολίθωμά του επιτρέπει να μελετηθούν λεπτομέρειες του μαλακού ιστού από τις φτερούγες του, το φτέρωμα του σώματος του, ακόμη και το περιεχόμενο του στομάχου του (που αποκάλυψε ότι έτρωγε τα πάντα, τόσο φυτά όσο και άλλα ζώα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μιν Γουάνγκ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature. «Η εξέλιξη του πετάγματος δεν ήταν μια ομαλή σταδιακή πορεία από τους δεινόσαυρους στα πουλιά. Μεσολάβησε πολύς πειραματισμός», δήλωσε ο παλαιοντολόγος Στέφεν Μπρουσάτε του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Σήμερα ζουν σχεδόν 10.000 είδη πουλιών, αλλά δεν έχει επιβιώσει κανείς από τους δεινόσαυρους-νυχτερίδες, πράγμα που, κατά τους επιστήμονες, δείχνει ότι η εξέλιξη πειραματίστηκε μαζί τους και προτίμησε τελικά τα πουλιά, τα οποία είχαν μεγαλύτερες ικανότητες στο πέταγμα.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.