9 Μάιος 2019, 08:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 08:05

Τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο θέτει ο Τσίπρας στη Σύνοδο της ΕΕ

  • Στην Ελλάδα ο Τσίπρας, ποιος θα τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Julien Warnand)

Σε μια ημέρα με ισχυρό συμβολισμό, καθώς η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης, στη Ρουμανία συνεδριάζουν ατύπως οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής χωρίς κείμενο συμπερασμάτων, εντούτοις επιδίωξη της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας είναι να υπάρξει μια σαφής δήλωση-καταδίκη των τουρκικών κινήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα, η Λευκωσία επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι, όμως, που δεν αναμένεται να αποφασιστεί πριν από τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Σύνοδος Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στους «27» θα αναφερθεί στις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και θα τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναβαθμίσει το ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο εάν μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της.

Άλλωστε, στην ημερήσια διάταξη είναι η στρατηγική ατζέντα της Ένωσης για την επόμενη πενταετία, ο παγκόσμιος ρόλος της, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξης της οικονομικής βάσης και των συγκλίσεων.