8 Μάιος 2019, 22:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 22:45

Κύπρος: Πολιτική κρίση στο ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα

  • Κύπρος: Πολιτική κρίση στο ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα
    Ο Κουντρέτ Οζερσάι (φωτ.: mfa.gov.tr)

Ο «αντιπρόεδρος» και «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, μετά από συνεδρίαση του κόμματος HP του οποίου ηγείται, δηλώνοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση Ερχιουρμάν έχει χαθεί.

Το πολιτικό γραφείο του Κόμματος του Λαού του Οζερσάι αποφάσισε με 55 ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά να αποχωρήσει από τη «συγκυβέρνηση».

Όπως μεταδίδεται από τα Κατεχόμενα, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση 3,5 ωρών του πολιτικού γραφείου, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε την απόφαση και δήλωσε ότι το αν θα μείνουν στην «αντιπολίτευση» ή αν θα προχωρήσουν σε συνομιλίες για τη δημιουργία άλλης «κυβέρνησης» θα το αποφασίσει το ανώτατο κομματικό όργανο του Κόμματους του Λαού.

Σύμφωνα με πηγές από τα Κατεχόμενα, η παραίτηση Οζερσάι σχετίζεται με την πρόθεσή του να κατέλθει υποψήφιος για την «προεδρία» με την υποστήριξή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Επίσης, δήλωσε ότι ένας από τους λόγους αποχώρησης από την «κυβέρνηση» είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης με αφορμή την εκμίσθωση «κρατικής γης» από το «υπουργείο Δημοσιονομικών». Σημειώνεται ότι ο Κ. Οζερσάι είχε ζητήσει ακύρωση της εκμίσθωσης γης από τον Σερντάρ Ντενκτάς στον γιο του, για την ίδρυση πανεπιστημίου με την ονομασία «Ραούφ Ντενκτάς».

Νωρίτερα, ο ηγέτης του Τ/Κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς είχε παραιτηθεί από τη θέση του «υπουργού Οικονομικών», εκφράζοντας τη στήριξη του προς την «κυβέρνηση». Αυτό σημαίνει ότι η «κυβέρνηση» των Κατεχομένων υπό τον Τουφάν Ερχιουρμάν πέφτει.

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του γιου του πρώτου κατοχικού ηγέτη από το «υπουργείο Δημοσιονομικών», ο Κ. Οζερσάι απάντησε μόνο ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς δεν ήταν ένας απλός «υπουργός» αλλά και ο πρόεδρος ενός από τα τέσσερα «συγκυβερνώντα» κόμματα. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων «βουλευτικών εκλογών».

  • Πηγή: politis.com.cy.