9 Μάιος 2019, 00:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 23:12

Τουρκία: Η αντιπολίτευση κινητοποιεί τους οπαδούς της για τις νέες δημοτικές εκλογές

  • Τουρκία: Η αντιπολίτευση κινητοποιεί τους οπαδούς της για τις νέες δημοτικές εκλογές
    Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του CHP (φωτ.: EPA / Stringer)

Προειδοποίηση για... ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα συμβούν σε περίπου ενάμιση μήνα και συγκεκριμένα τη μέρα των εκλογών, εξέδωσε ο δήμος του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, προκειμένου να πείσει με τον τρόπο αυτό τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να μείνουν στην πόλη τους για να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου! «Αγαπητοί Κωνσταντινουπολίτες, σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται στο Μπόντρουμ στις 23 Ιουνίου. Όλες οι παραλίες μας θα παραμείνουν κλειστές», γράφει ο δήμος στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Σας συμβουλεύουμε να επωφεληθείτε από τον ήλιο που θα λάμπει στην Κωνσταντινούπολη την ίδια ημέρα. Αλλά σας περιμένουμε μετά τις 24, επειδή όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Χρησιμοποιώντας το χάσταγκ «όλα θα πάνε καλά» (#herseycokguzelolacak), ένα από τα πιο δημοφιλή στην Τουρκία, οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εξοργισμένοι από την ακύρωση των δημοτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ξεκίνησαν εκστρατεία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους.

Μπορεί το Μπόντρουμ να… καλυφθεί από πυκνό στρώμα χιονιού στις 23 Ιουνίου, από την άλλη όμως τα Άδανα και η Μερσίνη ανακοίνωσαν ότι θα φλέγονται: «Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 150 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία θα αγγίξει το 90%», προειδοποιούν σε χιουμοριστικό τόνο οι δύο δήμοι.

Με την εκστρατεία της αντιπολίτευσης συντάχθηκε ο διάσημος πόπσταρ Ταρκάν, γράφοντας στο Twitter και στα 3,3 εκατ. ακολούθους του: «Δεν έκλεισα μάτι τη νύχτα, αλλά το πρωί ο ήλιος που ανέτειλε στον ορίζοντα ήταν πιο λαμπρός από ό,τι συνήθως. Κατάλαβα ότι όλα θα πάνε καλά».

Την ίδια στιγμή, το CHP ανακοίνωσε ότι ζήτησε την ακύρωση της προεδρικής εντολής του Ερντογάν, επειδή τα ίδια ελαττώματα που επικαλέστηκε το κόμμα του για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών υπήρχαν και στις περυσινές εθνικές εκλογές.

Το CHP δήλωσε επίσης πως οι ψήφοι για την εκλογή αιρετών αξιωματούχων και συμβουλίων στην Κωνσταντινούπολη, που κατατέθηκαν στους ίδιους φακέλους με τις ψήφους για την εκλογή δημάρχου, θα πρέπει επίσης να ακυρωθούν, σε περίπτωση που επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές. Το κόμμα του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στα συμβούλια.

Είναι η πρώτη φορά σε 25 χρόνια που το AKP ή οι ισλαμιστές προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ο προϋπολογισμός της οποίας αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Ο ίδιος ο Ερντογάν άρχισε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Η YSK δεν άλλαξε τα αποτελέσματα όσον αφορά τις περιφέρειες, τα δημοτικά συμβούλια και τους τοπικούς αξιωματούχους, μια απόφαση για την οποία το CHP λέει πως στερείται λογικής, καθώς και τα τέσσερα ψηφοδέλτια ρίχτηκαν στην κάλπη με τον ίδιο φάκελο και καταμετρήθηκαν από τους ίδιους αξιωματούχους των εκλογικών τμημάτων.

«Αν ανακαλέσεις την εντολή του Εκρέμ Ιμάμογλου [...] τότε πρέπει να ανακαλέσεις και την εντολή του προέδρου Ερντογάν, διότι οι ίδιοι νόμοι, οι ίδιοι κανονισμοί, οι ίδιες εφαρμογές, τα ίδια εκλογικά τμήματα και οι ίδιες συνθήκες υπήρχαν και στις δύο εκλογές», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του CHP Μουχαρέμ Ερκέκ. Η YSK δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τη λεπτομερή απόφαση με το αιτιολογικό της, κάτι που έχει νομική υποχρέωση να πράξει.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.