8 Μάιος 2019, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 22:04

Οι ξηροί καρποί κατά την εγκυμοσύνη ωφελούν την ανάπτυξη των παιδιών

  • Οι ξηροί καρποί κατά την εγκυμοσύνη ωφελούν την ανάπτυξη των παιδιών

Οι μητέρες που ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, συμβάλλουν σημαντικά στη μακροπρόθεσμη νευροαναπτυξιακή ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα. Η έρευνα έχει αναδείξει με πολλούς τρόπους τα οφέλη της κατανάλωσης ξηρών καρπών, όπως τον μειωμένο κίνδυνο για υπέρταση, οξειδωτικό στρες και διαβήτη. Επίσης, η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για τη γνωστική έκπτωση που έρχεται με το γήρας.

Η νέα μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal), έρχεται για πρώτη φορά να προσθέσει στις θετικές επιδράσεις τις βελτιώσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου.

Η θετική επίδραση των ξηρών καρπών παρατηρήθηκε στις εγκύους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου τρεις μερίδες των 30γρ. εβδομαδιαίως, ποσότητα που είναι μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι οδηγοί υγιεινής διατροφής. Οι ξηροί καρποί ήταν καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, κουκουνάρια και φουντούκια.

Η πρόσληψή τους από τις μητέρες αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών που χορηγήθηκαν στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών, πέντε και οκτώ ετών.

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι η ομάδα των παιδιών, οι μητέρες των οποίων έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισε τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας.

Σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τα αίτια αυτού του αποτελέσματος, η ερευνήτρια και πρώτη συντάκτρια της μελέτης Φλόρενς Γκινιάκ δήλωσε πως «η θετική επίδραση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλά επίπεδα φυλλικού οξέος και λιπαρών οξέων, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Αυτά τα συστατικά τείνουν να συσσωρεύονται στον νευρικό ιστό, ιδιαίτερα στις μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζουν τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες».

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που τα ευεργετικά αποτελέσματα σχετίζονται μόνο με τη διατροφή στο πρώτο και όχι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, υποστηρίζεται ότι ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου ποικίλλει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ότι υπάρχουν περίοδοι, κατά τις οποίες η ανάπτυξη είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στη μητρική διατροφή.

«Ο εγκέφαλος υφίσταται μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών κατά τη διάρκεια της κύησης και αυτό σημαίνει ότι η διατροφή των μητέρων είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα», ανέφερε η Γκινιάκ. «Αν οι μητέρες κατανάλωναν τον συνιστώμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο ξηρών καρπών, τα οφέλη ενδέχεται να ήταν πολύ μεγαλύτερα».

Στην έρευνα συμμετείχαν τουλάχιστον 2.200 ζεύγη μητέρων-παιδιών, ενώ τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Epidemiology».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΛΥ-ΠΔΡ.