8 Μάιος 2019, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 22:45

Το σπαρακτικό χρονικό «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια μετά» είναι στο ΘΕΜΑ

  • Το σπαρακτικό χρονικό «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια μετά» είναι στο ΘΕΜΑ

Αυτή την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 το Πρώτο Θέμα τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και προσφέρει στους αναγνώστες του το συγκλονιστικό χρονικό Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, 100 χρόνια μετά (παραγωγή: εκδόσεις Ινφογνώμων), μέσα από τα άρθρα της εφημερίδας Εποχή του ηρωικού δημοσιογράφου του Πόντου Νίκου Καπετανίδη.

Η τουρκική θηριωδία σε βάρος των 353.000 Ποντίων που σφαγιάστηκαν, η φρίκη και ο ξεριζωμός αθώων ζωντανεύει σε ένα μοναδικό ντοκουμέντο. Η γενοκτονία μέσα από τα μάτια ενός ηρωικού Πόντιου.

Καθώς τον φετινό Μάιο συμπληρώνεται ένας αιώνας από το μαζικό έγκλημα σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού, η συγκλονιστική διήγηση του Κώστα Νικ. Καπετανίδη είναι πολύτιμη. Διότι η διατήρηση και ο εμπλουτισμός της ιστορικής μνήμης αποτελεί υποχρέωση κάθε Έλληνα, που θέλει να γνωρίζει τις ρίζες και τη βασανισμένη διαδρομή του έθνους.

Ο Κώστας Νικ. Καπετανίδης εξιστορεί τη ζωή του προγόνου του, Νίκου Καπετανίδη, αδελφού του παππού του. Το κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου έζησε την περίοδο 1889-1921. Υπήρξε Τραπεζούντιος δημοσιογράφος και εκδότης της Εποχής, την πιο δημοφιλούς και πλέον μαχητικής ελληνικής εφημερίδας του Πόντου. Κυρίως, όμως, ήταν ένας φλογερός πατριώτης που αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις εναντίον του ελληνικού στοιχείου· για τη μαχητική του αρθρογραφία, αλλά και την εθνική του δράση, συνελήφθη το 1921 και καταδικάστηκε σε θάνατο από τα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας.

Όμως, η πνευματική του κληρονομιά διασώθηκε και δείχνει, ακόμη και σήμερα, το δρόμο της ελευθερίας στους Έλληνες.