8 Μάιος 2019, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 16:56

Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά ακύρωση των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2018

  • Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά ακύρωση των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών του 2018
    Οπαδοί του CHP έξω από τα γραφεία του κόμματος το βράδυ των εκλογών (Φωτ. αρχείου: EPA/STR)

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από τις Αρχές να ακυρώσουν τις περσινές εθνικές εκλογές, όπως και τις εκλογές του Μαρτίου για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης και για άλλα τοπικά αξιώματα, δύο ημέρες αφού το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη. Τη Δευτέρα, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (YSK) διέταξε να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες κέρδισε το CHP.

H YSK επικαλέστηκε παρατυπίες στον διορισμό των αξιωματούχων στα εκλογικά τμήματα, έπειτα από προσφυγή του κόμματος AKP του προέδρου Ερντογάν.

Στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, οι ψηφοφόροι ψήφισαν για τους επικεφαλής της περιφέρειας, για δημάρχους, για δημοτικά συμβούλια και για τοπικούς αξιωματούχους. Η YSK αποφάσισε να ακυρώσει μόνο το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε το AKP.

Το CHP κατέθεσε προσφυγές για την ακύρωση και των τεσσάρων προαναφερθεισών ψηφοφοριών, καθώς και των περυσινών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, υπογραμμίζοντας πως οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα είχαν διοριστεί με τον ίδιο τρόπο και στις εκλογές αυτές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.