9 Μάιος 2019, 09:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάιος 2019, 10:09

Η ΕΠΟΝΑ ξανά στην πλατεία Συντάγματος με περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Τι καινούργιο θα δούμε φέτος

  • Η ΕΠΟΝΑ ξανά στην πλατεία Συντάγματος με περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Τι καινούργιο θα δούμε φέτος
    (Φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Από τη Δευτέρα το πρωί (13/5), στην πλατεία Συντάγματος, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας υποδέχεται ξανά τους πολίτες στο ενημερωτικό της περίπτερο, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να έρθουν λίγο πιο κοντά στον ποντιακό ελληνισμό και να μάθουν για τις μαύρες σελίδες της ιστορίας του. «Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η ΕΠΟΝΑ ετοιμάζει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό, πάντα, την ευαισθητοποίηση του κοινού» δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, Γιάννης Ραπτόπουλος.

Το περίπτερο θα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος μέχρι και την 19η Μαΐου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής θα στήσει το ενημερωτικό της περίπτερο, με πίστη στην παράδοση και σεβασμό στις ρίζες και την ιστορία. Οι νεολαίοι γνωστοποιούν με ενημερωτικά φυλλάδια τα ιστορικά τεκμηριωμένα γεγονότα της Γενοκτονίας αλλά και το πρόγραμμα των ημερών της 19ης Μαΐου, ενώ μόλις πέφτει ο ήλιος προβάλλονται βίντεο με τα ντοκουμέντα της Γενοκτονίας, ταινίες για τις απανταχού γενοκτονίες.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο ο πρόεδρος ανέφερε στο pontos-news.gr ένα γενικό πλάνο για το τι να περιμένουμε. 

«Μουσικές εκδηλώσεις από ορχήστρες του νομού Αττικής, από σχολές ποντιακής λύρας όπως του Δημήτρη Κοσμίδη (Πολιτιστικός Φορέας Ποντίων Καλλιθέας - Θέατρο Πόντου), αφηγήσεις και δρώμενα από γνωστά πρόσωπα του ποντιακού χώρου, καθημερινές εκδηλώσεις, ενώ μια ημέρα –κατά πάσα πιθανότητα η Πέμπτη– θα αφιερωθεί στις γενοκτονίες που έχουν συμβεί στο διάβα των αιώνων, προβολές ταινιών αλλά και η καθιερωμένη ολονυχτία, την παραμονή της 19ης Μαΐου» τόνισε ο Γιάννης Ραπτόπουλος στο pontos-news.gr.

Φέτος ανήμερα της 19ης Μαΐου δεν θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο περίπτερο, όπως συνηθίζονταν μέχρι πέρσι, αλλά στη Μητρόπολη Αθηνών. «Έχει μεταφερθεί η δοξολογία που γίνεται κάθε χρόνο, από το πρωί στο απόγευμα της 19ης Μαΐου, στις 17:30» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ.


Οι νέοι της ΕΠΟΝΑ βάζουν τις τελευταίες πινελίες στο περσινό περίπτερο (φωτ.: ΕΠΟΝΑ)

Τι καινούργιο θα δούμε φέτος στο περίπτερο της ΕΠΟΝΑ
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων η ΕΠΟΝΑ θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το ενημερωτικό περίπτερό της.

«Σπουδαίο υλικό εμπλουτίζει τη φετινή μας παρουσία στο Σύνταγμα, εμείς το ονομάζουμε επέκταση του περιπτέρου μας! Θα βάλουμε μεγάλα banners φωτιζόμενα, στα οποία θα φιλοξενείται υλικό από εφημερίδες παγκοσμίου φήμης με δημοσιεύματα από το 1914 έως 1923, που τεκμηριώνουν ιστορικά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς καθώς και τα DVD της ΕΠΟΝΑ, ενώ τα πρόθυμα μέλη της ΕΠΟΝΑ θα βρίσκονται εκεί για να απαντούν σε τυχόν απορίες του κόσμου.

  • Το περίπτερο θα λειτουργεί καθημερινά από 08:00 έως 12:00, εκτός της 18ης Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί η ολονυχτία και το ωράριο θα διαφοροποιηθεί.

Ελένη Κάλλη