8 Μάιος 2019, 16:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 16:28

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση μνήμης της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων ετοιμάζεται να τιμήσει και φέτος ο οργανωμένος ποντιακός χώρος, χρονιά-ορόσημο καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προγραμματίσει, μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με το εθιμοτυπικό πρόγραμμα που ακολουθεί κάθε χρόνο. Ωστόσο όπως δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κουνατίδης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια απόφαση για κοινή εκδήλωση με την ΠΟΠΣ.

«Στο αέρα βρίσκεται ακόμα η συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης με την ΠΟΠΣ. Είμαστε ακόμα σε συζητήσεις» εξήγησε.

Προς το παρόν είναι σαφές πως η ΠΟΕ το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου (ώρα 18:30) θα πραγματοποιήσει την κεντρική εκδήλωση μνήμης στην πλατεία Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης. Εκεί αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και κατάθεση στεφάνων θα ακολουθήσει ομιλία.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι πρόσωπο που έχει πρωταγωνιστήσει πολύ τον τελευταίο καιρό στα ποντιακά πράγματα εντός κι εκτός Ελλάδας, κυρίως επειδή υπερασπίστηκε με πάθος τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Το όνομά του είναι λίγο ή πολύ γνωστό και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μέσω του δελτίου Τύπου της ΠΟΕ» τόνισε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει ειρηνική πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την επίδοση του ψηφίσματος.

Ελένη Κάλλη