8 Μάιος 2019, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 12:47

Στα ύψη το θερμόμετρο: Η Τουρκία στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ

  • «Δίκαιο μοίρασμα» πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά ο Τσαβούσογλου
    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (φωτ.: EPA / Tumay Berkin)

«Θα κάνουμε γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας» είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανεβάζοντας και άλλο την ένταση με την Κύπρο και την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, εκτός από τον «Πορθητή» (Fatih) ακόμα ένα γεωτρύπανο θα σταλεί εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Άγκυρα, κατά τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, παρά τη δριμεία κριτική από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια τουρκική θέση, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι για την Τουρκία και τον Τουρκοκυπριακό λαό «δεν έχει καμία ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, ή που υπέγραψε με άλλες χώρες». Παράλληλα, χαρακτήρισε μπλόφα τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του «Πορθητή» και τόνισε ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ επιδιώκει η Κύπρος
Μετά την προαναγγελία για την αποστολή και δεύτερου γεωτρύπανου και την επιμονή στις γεωτρήσεις, η Λευκωσία επιδιώκει να υπάρξει επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία. Στην άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στη Ρουμανία ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τη Λευκωσία να περιμένει μια σαφή δήλωση-καταδίκη των τουρκικών κινήσεων.

Ωστόσο, το αν θα υπάρξουν ή όχι κυρώσεις αναμένεται να φανεί τον Ιούνιο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.