8 Μάιος 2019, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 11:30

Μνημείο για τους Συμιακούς σφουγγαράδες που ανέλκυσαν το Μηχανισμό των Αντικυθήρων

  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αναγνωρίστηκε ως Ιστορικό Μηχανολογικό Ορόσημο
    Φωτογραφία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων (φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έναν δύτη που παραδίδει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων αναπαριστά το γλυπτό της Νικολίτσας Λεοντίτση, το οποίο κέρδισε τις ψήφους στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που έγινε από την Περιφέρεια Αττικής για το μνημείο που θα τοποθετηθεί στα Αντικύθηρα προς τιμήν των δυτών από τη Σύμη που με αυτοθυσία έφεραν στο φως τον πρώτο υπολογιστή που κατασκευάστηκε ποτέ.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ανασύρθηκε το 1900 από βάθος 40-64 μέτρων μαζί με αγάλματα και άλλα αντικείμενα.

«Μετά από 120 χρόνια και εντατικές προσπάθειες τόσο του δημάρχου Κυθήρων όσο και του προέδρου της κοινότητας Αντικυθήρων θα εκτελέσουμε όλοι το καθήκον μας προς εκείνους τους γενναίους σφουγγαράδες», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Τάκης Χατζηπέρος.

Κατά τη διάρκεια της ανέλκυσης ο σφουγγαράς Γεώργιος Κρητικός Νεοφώτιστος έχασε τη ζωή του και δύο δύτες έμειναν παράλυτοι. Για τη χρηματοδότηση της αποστολής ο καπετάνιος Δημήτριος Κόντος διέθεσε τμήμα της περιουσίας του.

«Είναι ακατάληπτος των αγαθών νησιωτών η φιλοπατρία, οι οποίοι αποσπούν από βάθους μέχρι 35 οργιών και προσφέρουν εις το έθνος», έγραφε στο ημερολόγιο του ο καπετάν Λυκούδης, ο οποίος οδήγησε το πλοιάριο του κοντά στο σημείο των ερευνών προκειμένου να προσφέρει και εκείνος βοήθεια.