8 Μάιος 2019, 09:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 09:38

Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές μπλοκάρουν εκ νέου την πώληση F-35

  • ΗΠΑ: Δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από την εξάπλωση του Covid-19
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Νομοσχέδιο που απαγορεύει την πώληση μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 στην Τουρκία κατέθεσαν Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές στο Κογκρέσο, σε μια νέα προσπάθεια να πιέσουν την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Μάικ Τέρνερ, Πολ Κουκ και ο Δημοκρατικός Τζον Γκαραμέντι σε συνεργασία με γερουσιαστές επικεφαλής των οποίων είναι ο Ρεπουμπλικάνος Τζέιμς Λάνκφορντ.

Το επίμαχο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Protecting NATO Skies Act of 2019».

«Η παράλληλη λειτουργία των S-400 με τα F-35 θα θέσει σε κίνδυνο το αεροσκάφος και την ευαίσθητη τεχνολογία του, θα έχει επιπτώσεις στη διαλειτουργικότητα μεταξύ νατοϊκών συμμάχων και το πιο σημαντικό θα αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την κοινή άμυνα και ασφάλειά μας», δήλωσε ο βουλευτής Γκαραμέντι. Μάλιστα όπως είπε, «Αυτό το νομοσχέδιο στέλνει ισχυρό και σημαντικό μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι απαράδεκτη η απόφασή της να συνεχίσει με τους S-400 και δεν θα γίνει ανεκτή».

Νωρίτερα και παραμονές της άφιξής του στην Άγκυρα, ο ΓΓ του NATO είχε καλέσει την τουρκική ηγεσία, να προτιμήσει αντί για τους S-400 τους Patriot, αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι το θέμα έχει κλείσει και ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες στην περιοχή δεν είναι εναλλακτικές αλλά συμπληρωματικές. «Δεν αποδεχόμαστε την προσπάθεια αναζωπύρωσης της συζήτησης για τους S-400. Για να μπορεί κάποιος να κάνει εικασίες για τους ελιγμούς μας θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ιστορία και η γεωγραφική μας θέση. Δίνουμε σημασία στο να είναι λίμνη ειρήνης η Μεσόγειος την οποία βλέπουμε ως λίκνο του πολιτισμού. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί και να προσπαθούμε να αναπτύσσουμε νέες ιδέες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.