7 Μάιος 2019, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2019, 22:33

Σύσκεψη στη ΝΔ για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

  • Μπροστά σε 49 εκλογικές περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία

Σύσκεψη με αντικείμενο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταση που δημιουργούν στην περιοχή οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα υπό την προεδρία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες-διαβήματα προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πολιτικο-διπλωματικό δίχτυ αποτροπής της Τουρκίας από το να συνεχίσει την επικίνδυνη και αδιέξοδη αυτήν πολιτική της.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών ανέφερε πως στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της ΕΕ που θα γίνει την Πέμπτη, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι «η ΕΕ πέραν των δηλώσεων καταδίκης της τουρκικής στάσης, θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει και την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία εάν αυτή συνεχίσει τη σημερινή προκλητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου πολιτική της».

Σημείωσε ακόμη πως οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας «έρχονται σε καταφανή αντίθεση και υποσκάπτουν τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια μέσω εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας, όπως αυτές που μπορούν να προσφέρουν οι ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο». Υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Τουρκίας, την οποία Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουν ως στρατηγικό στόχο, εξαρτάται αποκλειστικά από τη ίδια την Τουρκία και το βαθμό συμμόρφωσής της με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα.