7 Μάιος 2019, 21:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2019, 21:58

Θεσσαλονίκη: Συγκινητική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας από τις νεολαίες Ποντίων και Αρμενίων

  • Θεσσαλονίκη: Συγκινητική εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας από τις νεολαίες Ποντίων και Αρμενίων
    Εικόνα από την κοινή εκδήλωση της νέας γενιάς των Ποντίων και των Αρμενίων στο δημοτικό θέατρο Νεάπολης

Το απόγευμα της Κυριακής 5 Μαΐου η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος- Παράρτημα Θεσσαλονίκης «Σογομόν Τεχλιριάν» πραγματοποίησαν κοινή εκδήλωση στο χώρο του κλειστού δημοτικού θεάτρου Νεάπολης. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων που έχει ανακοινώσει η Επιτροπή Γενοκτονίας της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Με σημείο αναφοράς τη Γενοκτονία των Αρμενίων, της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα, που αριθμεί 1.500.000 θύματα, προβλήθηκε η ταινίας Το σπίτι με τους Κορυδαλλούς. Η ταινία των αδελφών Ταβιάνι, ιταλικής παραγωγής του 2007, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς οι σοκαριστικές εικόνες της συγκίνησαν και συγκλόνισαν το κοινό που την παρακολούθησε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Μαρία Ασλανίδου για την ΠΕΝ και η Σατενίκ Σιμονιάν για την Αρμενική Νεολαία Ελλάδος. Πριν από την έναρξη της ταινίας απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ Γιάννης Παπαδόπουλος και ο Ραφαέλ Βαρνταζαριάν, εκπρόσωπος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης «Σογομόν Τεχλιριάν» της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίστηκε η σπουδαιότητα της συνεργασίας που διατηρούν οι δύο νεολαίες, καθιστώντας την σημαντική για τον αγώνα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής, για τον κοινό αγώνα με στόχο τη διατήρηση της μνήμης ενάντια στη λήθη. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε η κοινή υπερηφάνεια για Ποντίων και Αρμενίων, αποδεικνύοντας πως σήμερα, 100 και 104 χρόνια μετά τις γενοκτονίες που υπέστησαν οι δύο λαοί, η νέα γενιά δηλώνει παρούσα. «Διατηρούμε επίκαιρα τα εθνικά μας ζητήματα, για να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Τούρκοι και υπερηφανευόμαστε για την ιστορία μας και την καταγωγή μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, οι δύο φορείς εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τον Αντώνη Σαουλίδη, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας- Συκεών για την πολύτιμη βοήθεια, τον Δημήτρη Ταφίδη για την τεχνική υποστήριξη της προβολής και τον Δημήτρη Τσοτουλίδη για τη γραφιστική επιμέλεια της εκδήλωσης. Επιπλέον, ευχαριστούν τα μέλη της Αρμενικής κοινότητας, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕ και του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και τα μέλη των ποντιακών σωματείων που δήλωσαν «παρών» στην εκδήλωση.

  • Φωτογραφίες: Facebook / Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.