8 Μάιος 2019, 10:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάιος 2019, 09:53

Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

  • Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    Πρόσφυγες από τη Σαμψούντα στην Πάτρα• η φωτογραφία έχει τραβηχτεί μεταξύ του 1922 και του 1925 και μία παρόμοια δημοσιεύτηκε στο «National Geographic» τον Νοέμβριο του 1925 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου / Συλλογή George Grantham Bain)

Στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που συνδέθηκε με την άνοδο του μιλιταριστικού κινήματος των Νεότουρκων ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τέλος του 20ού αιώνα, από τις 10 έως τις 12 Μαΐου θα φιλοξενηθεί το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)».

Διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί αναμένεται να ρίξουν φως στο πώς διαμορφώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της καταρρέουσας Αυτοκρατορίας, αλλά και πώς μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον οι μειονότητες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων θεωρήθηκαν απειλή στη διαδικασία του μετασχηματισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε ένα τουρκικό έθνος-κράτος.

«Συντάχθηκαν λεπτομερή σχέδια για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας μέσω της εκκαθάρισης των χριστιανικών πληθυσμών», αναφέρει ο Τούρκος ιστορικός Τανέρ Ακτσάμ στο βιβλίο του A Shameful Act. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κλαρκ θα είναι ένας από τους δύο βασικούς ομιλητές στο συνέδριο. Ο δεύτερος είναι ο αρμενικής καταγωγής Ρίτσαρντ Χοβανισιάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ειδικός στη Γενοκτονία των Αρμενίων.


Η επίσημη αφίσα του συνεδρίου

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα γίνει την Παρασκευή στις 18:00, ενώ το τέλος του το απόγευμα της Κυριακής θα συνδυαστεί με την τελετή ίδρυσης του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών του ΑΠΘ και με την παρουσίαση του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Όλες οι εργασίες του συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής. Διοργανωτές είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη.

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές. Οι εισηγήσεις θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας ottomangenocides.com.