7 Μάιος 2019, 14:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2019, 14:30

Η ΔΕΗ θα αντλήσει δανεισμό με ενέχυρο τις οφειλές των πελατών της

  • Τι περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ένα περίπλοκο και σύνθετο εγχείρημα, που μέχρι σήμερα γίνεται συνήθως από τραπεζικά ιδρύματα, σχεδιάζει η ΔΕΗ, η οποία σκοπεύει να αντλήσει δανεισμό με ενέχυρο τις οφειλές των πελατών της. Ήδη οι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι σε εξέλιξη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιτλοποίηση εντός του 2019, ίσως το φθινόπωρο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που θα τιτλοποιηθούν φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, και στόχος είναι η άντληση ρευστότητας και η καλύτερη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών.

Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι θα συσταθούν δύο εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες θα μεταφερθούν δύο κατηγορίες οφειλών, με κριτήριο το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης. Στην πρώτη εταιρεία θα ενταχθούν οι καθυστερούμενες οφειλές για διάστημα έως και 60 ημέρες και στη δεύτερη από 90 ημέρες και πάνω.

Τα ομόλογα που θα εκδοθούν θα είναι ίσως τριετούς διάρκειας (οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί). Εκτιμάται ότι το ποσό που μπορεί να αντλήσει η ΔΕΗ κυμαίνεται μεταξύ 20 και 25% των οφειλών στις οποίες στηρίζεται, δηλαδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ποσά που θα ανακτώνται από τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα καλύπτουν τους τόκους των ομολόγων καθώς και το κεφάλαιο, ή μπορεί να επιλεγεί η λύση, στο βαθμό που θα αποπληρώνονται ορισμένα ποσά χρεών, να μπαίνουν στην εταιρεία ειδικού σκοπού οφειλές που σε πρώτη φάση θα μείνουν εκτός του συγκεκριμένου εργαλείου.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τη ΔΕΗ διαμορφώθηκαν το 2018 στα 2,443 δισ. ευρώ έναντι 2,536 δισ. το 2017. Η μείωση αποδίδεται στην είσπραξη απαιτήσεων από ενεργούς πελάτες, οι οφειλές των οποίων υποχώρησαν κατά 250 εκατ., ενώ οι οφειλές των τελικών πελατών (επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, εξοχικά στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, καταναλωτές που έχουν μετακινηθεί σε άλλους προμηθευτές, κ.ά.) αυξήθηκαν κατά 157 εκατ. ευρώ.