12 Μάιος 2019, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάιος 2019, 21:32

Hoosesagg, το πιο μικρό μουσείο στην Ελβετία

  • Hoosesagg, το πιο μικρό μουσείο στην Ελβετία
    (Φωτ.: hoosesaggmuseum.ch)

Κάθε λίγους μήνες, ένα καινούργιο συνονθύλευμα αντικειμένων εμφανίζεται στο παράθυρο της πόρτας στην οδό Imbergässlein (Πιπερόριζας) 31, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στις αρχές της φετινής χρονιάς το θέμα ήταν το Παρίσι – για την ακρίβεια, ο Πύργος του Άιφελ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν αγαλματίδια των τριών μάγων με τα δώρα. Τον Ιούλιο του 2018, πράσινες βελόνες πλεξίματος.

Καλωσορίσατε στο Hoosesagg Museeum, το Μουσείο Τσέπης.

Δεν απαιτείται εισιτήριο για είσοδο, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει κάτι στο οποίο μπορείτε να εισέλθετε. Ολόκληρο το μουσείο χωράει στο 50x50 εκ. παράθυρο της πόρτας του σπιτιού της Ντάγκμαρ και του Ματίας Βεργκέατ –σπίτι 600 ετών– σε έναν στενό πεζόδρομο στην παλιά πόλη της Βασιλείας.

Το ζεύγος Βεργκέατ εδώ και 24 χρόνια λειτουργεί αυτό που κατά τα φαινόμενα είναι το πιο μικρό μουσείο σε όλη την Ελβετία. Αν και πολλά από τα «εκθέματα» προέρχονται από τα πολυάριθμα αναμνηστικά του ζεύγους, η Ντάγκμαρ και ο Ματίας καλωσορίζουν οποιονδήποτε έχει μια συλλογή 30 και περισσότερων αντικειμένων να τα υποβάλει προς εξέταση κατά πόσον μπορούν να υποστηρίξουν μια θεματική έκθεση.


(Φωτ.: hoosesaggmuseum.ch)

Η Ντάγκμαρ λατρεύει να συλλέγει αντικείμενα. Παιδούλα, άρχισε να μαζεύει κουδούνια που οι συμπολίτες της κρεμούν σε γελάδια. «Μ' αρέσει να συλλέγω γιατί δεν μ' αρέσει να πετάω πράγματα» λέει. Δεν έχει καταλογογραφήσει τα αντικείμενα της συλλογής της, αλλά υποθέτει ότι είναι μερικές χιλιάδες. «Καθένα χωριστά δεν έχει μεγάλη αξία, αλλά όλα μαζί κάνουν μια σπουδαία εικόνα», τονίζει.

Η επιμονή των περαστικών να δουν αυτή την εικόνα άρχισε το 1995 να δίνει στα νεύρα της Ντάγκμαρ. Κόσμος που συμμετείχε σε τουρ στην πόλη, ανέβαινε τα σκαλιά της οδού Πιπερόριζας από το 1986 (χρονιά κατά την οποία αυτή κι ο άντρας της, ο Ματίας, μετακόμισαν εκεί), και σταματούσαν μπροστά από την πόρτα του σπιτιού. Η ζωγραφισμένη πρόσοψη είναι σκέτη ομορφιά, κι επιπλέον η πρώτη μαμή στην ιστορία της πόλης ζούσε εκεί.

Δεν φτάνει όμως αυτό: κάτω από τα προεξέχοντα δοκάρια του τρίτου ορόφου υπάρχει ένα πανέμορφο χρωματιστό άγαλμα του αγίου Χριστόφορου με τον μικρό Χριστούλη αγκαλιά.

Τα μάτια των περισσότερων τουριστών ήταν καρφωμένα στον Άγιο Χριστόφορο με τον Χριστό, αλλά κάποιοι υπέκυπταν στον πειρασμό να ρίξουν μια ματιά, από το τζάμι της πόρτας, στο εσωτερικό του σπιτιού.

Το σκέφτηκαν από δω, το σκέφτηκαν από κει οι Βεργκέατ κι αποφάσισαν αντί να βάλουν κουρτινάκια στο παράθυρο, να βάλουν μια βιτρίνα που να χωρά στην κάσα του παράθυρου. Έτσι ιδρύθηκε το «Μουσείο Τσέπης» στη Βασιλεία, ίσως το μικρότερο σε όλη την Ελβετία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Τσεκούρας.