7 Μάιος 2019, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάιος 2019, 12:50

100 χρόνια μετά, ζωντανεύουν οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη από τη Μικρασιατική Εκστρατεία

  • 100 χρόνια μετά, ζωντανεύουν οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη από τη Μικρασιατική Εκστρατεία
    Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο (φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)

Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την πορεία του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία από τις 2 Μαΐου 1919 μέχρι και τον ματωμένο Σεπτέμβριο του 1922 είναι οι ανταποκρίσεις του Κώστα Μισαηλίδη. Ερευνητές, ιστορικοί αλλά και το ευρύ κοινό έχουν αναζητήσει λεπτομέρειες για τα όσα συνέβαιναν στο μέτωπο μέσα στα γραπτά του Μικρασιάτη ανταποκριτή, δημοσιογράφου και ποιητή, τα οποία φιλοξενούνταν σε πάνω από δέκα εφημερίδες. Ο πόνος και η οδύνη της εποχής ξετυλίγονται μέσα από τη ματιά του Κώστα Μισαηλίδη, καθώς από τα σκληρά πεδία των μαχών και τα ερείπια αναδύεται το ανθρώπινο δράμα.

Τα ντοκουμέντα αυτά αποκτούν πρόσθετη αξία διότι ο Κώστας Μισαηλίδης ήταν και μυστικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης.

Έναν αιώνα μετά την έναρξη των πολεμικών ανταποκρίσεων, κυκλοφόρησε το βιβλίο Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη – Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922), το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η έκδοση του αρχείου έγινε από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.


(Φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)

Σε αυτή την ξεχωριστή και συνάμα συγκινητική εκδήλωση, στην οποία έδωσε το παρών πλήθος κόσμου, παρουσιάστηκε και το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού Η Ανατολή που έδυσε, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο δημιουργός χρησιμοποίησε τα κείμενα του Κώστα Μισαηλίδη προκειμένου να δείξει πώς κόπηκε ο ομφάλιος λώρος του ελληνισμού με την Ανατολή – την ιστορική επιμέλεια έχει κάνει η Ειρήνη Σαρίογλου.

Στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο μίλησαν ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος και η γενική γραμματέας του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ενώ η γραμματέας του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά παρέλαβε βραβείο για τη στήριξη που παρείχε η Ένωση στην έκδοση του τόμου.


(Φωτ.: Facebook / Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών)