6 Μάιος 2019, 21:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2019, 20:44

Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Άνω Λιόσια (βίντεο)

  • Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Άνω Λιόσια (βίντεο)
    (Φωτ.: Δήμος Φυλής)
  • Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Άνω Λιόσια (βίντεο)
  • Έντονη συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Άνω Λιόσια (βίντεο)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Μαΐου, στη Στέγη Ποντίων Άνω Λιοσίων, η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Το νέο αυτό μνημείο ικανοποίησε ιδιαίτερα τους δημότες, καθώς η κατασκευή του αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της ποντιακής κοινότητας της ευρύτερης περιοχής για πάνω από δεκαπέντε χρόνια.

Ανατριχιαστική ήταν η σέρρα που παρουσίασαν ποντιακά σωματεία μπροστά από το μνημείο.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που κατασκευάστηκε με δαπάνη του Δήμου Φυλής και φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Μπάρδης, έκαναν ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Παπαδόπουλος. Την εκδήλωση διοργάνωσε το τοπικό σωματείο στο πλαίσιο των δράσεών του για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Προηγήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ το χρονικό της Γενοκτονίας των Ποντίων εξέθεσε ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε ότι δεν έχουν ακόμα φωτιστεί σημαντικά γεγονότα για τη Γενοκτονία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, και πρόσθεσε ότι οι πραγματικές αιτίες τους αποτελούν αντικείμενο έρευνας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Φυλής, τον βουλευτή Θανάση Μπούρα, τους ποντιακής καταγωγής αντιδημάρχους Βασίλη Γεωργιάδη, Γιώργο Σονίδη και Γιώργο Αδάκτυλο, και φορείς και προσωπικότητες από τον ποντιακό χώρο. Αίσθηση προκάλεσε ο πυρρίχιος χορός που χόρεψαν τα χορευτικά ποντιακών συλλόγων.

Το μνημείο απεικονίζει μια ξεριζωμένη ποντιακή οικογένεια.

Το εμβληματικό μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια σύνθεση στην οποία δεσπόζει το ορειχάλκινο άγαλμα που εικονίζει μια ξεριζωμένη οικογένεια Ποντίων. Το άγαλμα δένει αρμονικά με τέσσερις μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες που φέρουν παραστάσεις από την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, και συγκεκριμένα της Παναγίας Σουμελά, του Φροντιστηρίου Τραπεζούντος, του χάρτη του Εύξεινου Πόντου και του Αγίου Γεωργίου, στοιχείο που δένει το μνημείο και τη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού με τον παρακείμενο ναό του Αγίου Γεωργίου.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο από το Δήμο Φυλής.
Εκδηλωσεις