6 Μάιος 2019, 11:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2019, 11:31

Στη Βουλή οι 120 δόσεις: Τα σημεία που παραμένουν «θολά»

  • Συνταγματική Αναθεώρηση: Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής
    Γενική άποψη από την Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθενται οι τελικές διατάξεις για τις 120 δόσεις, για την πολυαναμενόμενη δηλαδή ρύθμιση που αφορά περί τα 4 εκατ. φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι οφειλές δεν ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ, άρα με ελάχιστη δόση των 30 ευρώ το μήνα οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν θα φτάσουν τις 120 δόσεις, αλλά πολύ λιγότερες.

Αλλά και οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια ανάσα ρευστότητας για να μην καθυστερούν πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους θα έχουν ρύθμιση χρεών έως σε 18 δόσεις (αντί 12) και μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως). Μάλιστα, η υφυπουργός Οικονομικών ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προτιμήσουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Για τα χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία ο περιορισμός των 30 ευρώ θα ισχύει μεν για τους αγρότες, αλλά για τους περισσότερους το όριο είναι 50 ευρώ το μήνα, άρα ακόμα μικρότερος αριθμός δόσεων.

Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρέμειναν κάποια «θολά» σημεία, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου. Έτσι, αναμένεται να διευκρινιστεί ποιο θα είναι το επιτόκιο (το μηδενικό επιτόκιο ισχύει μόνο για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και χρωστούν έως 3.000 ευρώ), ποια θα είναι η κλίμακα υπολογισμού της ελάχιστης ετήσιας δόσης και ποιες θα είναι οι μειώσεις στην ελάχιστη δόση για όσους έχουν παιδιά και εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ.

Επίσης ερωτηματικό είναι τι θα ισχύσει για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για τη ρύθμιση στα Ταμεία θα ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης του νόμου στο ΦΕΚ και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η δε πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία για τα φυσικά πρόσωπα θα ανοίξει στις 14 Μαΐου και θα κλείσει στις 28 Ιουνίου.