6 Μάιος 2019, 00:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάιος 2019, 09:44

Νίκη στις εκλογές για τον εκλεκτό του Ζάεφ, Στέβο Πενταρόφσκι

  • Νίκη στις εκλογές για τον εκλεκτό του Ζάεφ, Στέβο Πενταρόφσκι
    Ο Ζόραν Ζάεφ με τον Στέβο Πενταρόφσκι (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πενταρόφσκι αναδεικνύεται νικητής των προεδρικών εκλογών, καθώς στον δεύτερο γύρο προηγείται με σημαντικό προβάδισμα της υποψήφιας του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνει η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων ο Στέβο Πενταρόφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 51,85 %, ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αποσπά ποσοστό 44,55%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ανέρχεται στο περίπου 3,6%.

Ο 56χρονος Πενταρόφσκι υποστηρίζεται από τα συγκυβερνώντα κόμματα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέτι, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η αντίπαλός του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υποστηρίχτηκε από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, από το οποίο προέρχεται ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, καθώς και από μικρότερα κόμματα που συνεργάζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής, μισή ώρα πριν να κλείσουν οι κάλπες ανερχόταν στο 44,5%, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκλογές θεωρούνται έγκυρες, καθώς ήταν απαραίτητο να ξεπερνά το 40%.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.